Sveriges kanske mest uppskattade idrottsprofiler avfärdar även han myten om den välmående elitidrottaren.
1 av 2
Sveriges kanske mest uppskattade idrottsprofiler avfärdar även han myten om den välmående elitidrottaren. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Klas Ingesson: "Jag kände mig som Superman, tills jag kom till PSV Eindhoven".
2 av 2
Klas Ingesson: "Jag kände mig som Superman, tills jag kom till PSV Eindhoven". - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Klas Ingesson om tabun kring psykisk ohälsa i sportvärlden

Med anledning av Gary Speeds tragiska bortgång återpublicerar Nyheter24 sin granskning - av den psykiska ohälsan i sportvärlden och tabun som råder kring att prata om det.


Det råder en tyst tabu mot psykisk ohälsa i sportsverige. Spelarna och elitidrottarna ska, oavsett vilken sport, ha ett välpolerat yttre och aldrig visa sig svaga. Klimatet är långt ifrån fördelaktigt och Svenska Fotbollförbundets psykolog, Johan Fallby, menar att tystnaden som råder skapar fler offer.

Mot den bakgrunden valde Nyheter24 att ringa upp en av fotbollsveriges mest älskade profiler. Klas Ingesson har sett det mesta, upplevt höga toppar men också djupa dalar, inte minst på grund av sin cancersjukdom. Nu ger han sin syn på den psykiska ohälsan som existerar under radarn i sportvärlden.

Är det tabu att må dåligt inom idrottsvärlden?

– Jag tror inte att det är någonting som man går ut med och snackar om. Man vill liksom inte visa att man är svag och det är väldigt mycket snack om att man ska vara stark i svåra situationer. Mår man dåligt, då går man inte ut med det.

Vad beror det på?

– Det är nog själva idrottskulturen och just den här mentaliteten att man ska vara stark i svaga situationer. Därför känner förmodligen väldigt många idrottare att "går jag ut med detta, då får jag en stämpel på mig om att jag är svag".

Har du erfarenheter från detta?

– Ja, det har jag. Jag hade en väldigt tuff period 1993/94, när jag gick till PSV Eindhoven. Det året hade jag det jäkligt tufft, innan dess hade allting rullat på bra och jag kände mig som Superman. Men i PSV fick jag dåligt med speltid och jag fick inget stöd av någon… och det gick så pass långt att jag tog hjälp av en idrottspsykolog. Och det var tur det!

Hur hjälpte det dig?

– Det hjälpte mig att lära känna mig själv. Jag reagerade annorlunda på vissa situationer och jag fick helt enkelt koll på mig själv. De första veckorna tyckte jag var jäkligt jobbiga och han pratade bara om min uppväxt och så. Jag trodde ju att han skulle fixa mig med fotbollen direkt, men sakta men säkert så blev det bättre.

Påverkade de sportsliga prestationerna ditt sociala liv?

– Ja, det gjorde de på något sätt. När allting går bra, då är allting frid och fröjd. Men när det inte går bra, då tappar man det. Och det är det som är det dumma. Psykologen hjälpte mig att fatta att man måste skilja på fotbollen och det privata.

Växte du som person?

– Ja, jag tog ett jättekliv med psykologen. Jag hade nog inte kommit tillbaka som jag gjorde om jag inte hade tagit hjälp. Jag lärde känna mig själv och jag tog ett stort steg i min karriär. Jag hade inte nått de höjderna som jag gjorde utan psykologen.

Kände du dig som en fotbollsspelare under din karriär?

– Ja, framför allt till året i PSV. Fram till dess hade det bara varit fotboll och jag trodde helt seriöst att jag skulle bli världens bästa. Jag trodde att det skulle gå bra hela tiden. Men efter tiden med psykologen så kände man på ett annorlunda sätt. Fotbollen blev ett jobb och jag försökte stänga det ute från mitt sociala liv.

Blev det en svår omställning för dig när du slutade?

– Ja, det blev brutalt. När jag slutade kände jag att det var ett väldigt bra beslut, jag var nöjd med min karriär och allting var perfekt. Man hade några veckors ledighet - och sen drog allting igång igen. Den italienska ligan började och då kände man "fan! Vad ska jag göra nu? Jag är ju inte med längre". Jag trodde att det skulle bli skönt att slippa alla journalister och att det skulle bli hur skönt som helst, men det blev jäkligt lustigt. Jag trodde aldrig att jag skulle ha de känslorna som jag hade ungefär ett år efter att jag hade slutat. Det var mycket tuffare än vad jag hade någonsin hade tänkt mig. Jag är inte heller någon person som måste stå i rampljuset, men lever man så i runt tolv år, då blir det ju vanligt på något sätt.

Fick du hjälp av någon klubb?

– Nej, det fick jag inte. Det var min fru som sa till mig att skärpa till mig. Jag var ju borta nästan hela tiden trots att jag hade slutat. Jag hade köpt skogsgården och där skulle jag leva livet som jag hade tänkt mig, men så blev det ändå inte. Min fru sa till mig att lugna ned mig och då satte jag mig ned och tänkte att jag inte kan gå och hålla föreläsningar hela tiden.

Av vem påverkades under din aktiva karriär?

– I början, när man var ung och läste tidningar och det stod att man hade gjort en bra match, då tyckte man att man var fantastisk. Men sedan så fick jag insikt med hjälp av psykologen. Den som skriver det som står på tidningarna, den personen är oftast någon som aldrig har stått på plan i samma sammanhang som jag hade gjort. Så den personens åsikter var inte viktiga, utan det var vad man själv tyckte som var viktigt. Jag la upp mina egna kriterier för vad som var bra och dåligt och journalisternas tyckande blev mindre viktigt.

Känner du någon som är deprimerad eller som har hamnat i missbruk efter karriären?

– Nej, ingen som jag känner. Men samtidigt vet man ju inte, som jag sa innan.

Nu när du är ledare, försöker du förmedla dina egna erfarenheter?

– Ja, jag försöker. Det en stor grej att vara ledare och tränare, att kunna förmedla det som inte står på böcker. Man måste ha varit med om det själv för att kunna veta. Jag sa till Elfsborg: "jag är inte intresserad av att ta en massa tränarkurser, det klarar jag inte av. Men jag kan dela med mig av de erfarenheter som jag har har".

– Och i dag är det dessutom mer press på spelarna än från när jag var ung. I dag ska man vara klar redan när man är 16 år och det tycker även killarna. Är man så gammal och man inte spelar för någon bra klubb, då blir man ingen heller. Så var det inte i min ålder. I dag är det full gas hela tiden och runt 70-80 procent inte kommer att bli någonting. Men jag tycker att man borde ta saker och ting lugnt framåt, jag försöker förmedla att det inte är så farligt att man inte kommer så långt när man fortfarande är väldigt ung. Allting, kroppen och tekniken, utveklas fram till man är ungefär 20 år. Klubbarna måste inse att vi inte kan skapa färdiga spelare, utan de måste ta sina steg. Vi måste förmedla att det är okej att göra misstag, att göra självmål om man är mittback till exempel.

– Vi tittar på mycket på saker och ting perspektivet: "han är 16 år, han är för långsam och han rör inte bollen tillräckligt bra." Men alltså sånt kan vi träna till oss och man borde peppa spelarna i stället. Lugnt, steg för steg, det kommer och i rätt takt. Sen, när de är 19 eller 20 år gamla, då kan man se om det blir någonting. Men trycker vi på för mycket, då kan det gå för fort. Och vi kommer dessutom att missa väldigt många bra spelare.

Tycker du att "den hälsosamme idrottaren" är en myt?

– Det är en myt. Egentligen så lever man ett liv som är precis likadant som vilket liv som helst. Den enda skillnaden är att du syns. Men annars är det samma sak: man går till ett arbete och gör det bästa man kan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

2 timmar sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

2 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.