Under fjolårssäsongen i allsvenskan protesterade dock supportrarna mot förbundet för hårda straff och löjliga anmälningar - så även Erikssons egna favoritlag AIK.
1 av 3
Under fjolårssäsongen i allsvenskan protesterade dock supportrarna mot förbundet för hårda straff och löjliga anmälningar - så även Erikssons egna favoritlag AIK. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Den nationella samordnaren Björn Eriksson konstaterade dock först och främst att våldet minskat och att 2011 var ett riktigt bra år.
2 av 3
Den nationella samordnaren Björn Eriksson konstaterade dock först och främst att våldet minskat och att 2011 var ett riktigt bra år. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
På onsdagen presenterades en del av de åtgärder som ska sätta stopp på det våld som förekommer i samband med idrott i Sverige.
3 av 3
På onsdagen presenterades en del av de åtgärder som ska sätta stopp på det våld som förekommer i samband med idrott i Sverige. - Foto: SCANPIX

Huliganerna ska jagas med "Alcatraz-lista"

Den nationella samordnaren Björn Eriksson föreslår små och stora åtgärder i kampen mot huliganism. Här är de viktigaste.


Pyroteknik och polisens villkor

I slutbetänkandet som ska presenteras av den nationella samordnaren Björn Eriksson senast den 31 mars 2013 kommer det bland annat läggas stor vikt vid pyroteknik och polisens villkor vid idrottsarrangemang.

En annan brännhet fråga som då ska tas upp är anmälningsplikten som riksdagen klubbat igenom men där det fortfarande finns en del frågetecken kring om den verkligen får införas. I samband med detta ska Eriksson bland annat besöka England för att se hur lagstiftningen fungerat där.

STOCKHOLM. Samla de värsta huliganerna på en "topp-tio-lista", förbjud maskeringar, utöka tillträdesförbudet och skapa ett nationellt register över avstängda personer. Men låt samhället stå för fotbollspolisens kostnader.

Det är den korta sammanfattningen av den nationella samordnaren Björn Erikssons delbetänkande som presenterades på onsdagen. Här är de mest anmärkningsvärda förslagen - steg för steg.

Nationellt register

Med bakgrund av att Djurgården fått tillstånd att föra register över avstängda personer vill Eriksson att Riksidrottsförbundet ska kunna göra detsamma nationellt. Detta skulle i så fall enligt Dif innebära att deras ansökan dras tillbaka.

Utökat tillträdesförbud

En avstängning ska kunna gälla i maximalt tre år i stället för två och ska också innefatta området kring arenan, cirka 150-300 meter. Överträdelse ska kunna leda till maximalt ett års fängelse. Det ska också gå att utfärda tillträdesförbud i högre grad även i lägre divisioner.

Maskeringsförbud

Det ska bli förbjudet att maskera sig på idrottsarrangemang, bland annat på grund av svårigheterna att identifiera personer.

Huliganernas egna "alcatrazlista"

Polisen har redan en hemlig topp 100-lista över de mest aktiva kriminella i Sverige. Björn Eriksson vill införa en liknande "topp tio-lista" över huliganer i respektive lag och stad.

Polisen ska inte betalas av klubbarna

Samordnaren är bestämd med att beslutet att fakturera för polisinsatserna var fel och vill ändra tillbaka till hur det var innan. Extra viktigt är det att en polismyndighet inte fakturerar en annan för att skicka supporterpoliser.

Följ hockeyns exempel - inget straff om klubben gjort vad man kan

Klubbarna ska inte straffas med böter om de gjort vad som krävs i sitt säkerhetsarbete - precis som Svenska Hockeyligan, SHL, haft sedan en tid tillbaka.

Visitera egen personal i jakt på pyroteknik

Även anställda i klubbarna och liknande ska kunna visiteras när de går in på arenorna för att undvika att till exempel bengaler smugglas in.

Inga högriskmatcher på kvällstid eller i början respektive slutet av säsongen

Det återstår att se om Erikssons förslag innebär nya "lunchderbyn" men han vill i alla fall inte se högriskmatcher på kvällstid, eller som i fjol mellan AIK och Djurgården - i premiären.

Inte fullfölja matcher inför tomma läktare eller på annan ort

Den förre polischefen har inte mycket till övers för straff såsom spel inför tomma läktare.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!