Filip Lundberg om polisnotorna. Bilden: Två poliser står och pratar under en hockeymatch mellan Djurgården och Troja/Ljungby.
Filip Lundberg om polisnotorna. Bilden: Två poliser står och pratar under en hockeymatch mellan Djurgården och Troja/Ljungby. - Foto: BILDBYRÅN / Privat

"Regeringen har äntligen lyssnat på fakta i stället för tyckande"

DEBATTARTIKEL. Statsvetaren Filip Lundberg, som arbetat på uppdrag av Djurgården Fotboll, skriver om slopandet av polisfakturorna. Om hur och varför justitiedepartementet nu svängt.


Vill du göra din röst hörd?

Tycker du att något saknas i debatten? Vill du göra din röst hörd och påverka?

Mejla en debattartikel till nyheter@nyheter24.se.

Slopas från januari 2014

Nyheten om att polisfakturorna försvinner helt kom på tisdagskvällen.

– Vi kommer föreslå att vi avskaffar ersättningskyldigheten för samtliga arrangörer i samband med olika evenemang. Det gäller både idrottsevenemang och kulturevenemang, sa justitieminister Beatrice Ask (M) till SVT.

De redan utskickade fakturorna ska dock betalas, något som flera klubbar väntas ta strid mot. Bland de som tvingats betala återfinns Örebro SK, Hammarby Fotboll, Djurgården Hockey, Djurgården Fotboll samt AIK Hockey och AIK Fotboll.

Vi i Djurgården Fotboll har under längre period, tillsammans med flera andra aktörer, arbetat intensivt för poliskostnadernas avskaffande och ett viktigt delmål är att regeringen igår meddelade att poliskostnaderna helt ska tas bort.

En eftergift till idrotten som länge satt stor press på regeringen, menar vissa. Ett resultat av ett konsekvent upplysningsarbete från idrottens sida baserat på gediget underlag och trovärdiga argument, menar jag.

Anhängare till polisfakturorna har många gånger byggt sin argumentation på behovet av det så kallade ”ekonomiska incitamentet”. Tanken är att idrottsaktiebolag skulle behöva ett ekonomiskt incitament för att arbeta med säkerhet, underförstått att berörda klubbar inte gör tillräckligt.

Det finns, har vi under resans gång kunnat konstatera, en utbredd okunskap om de enorma resurser svensk fotboll årligen avsätter till säkerhet. Ett arbete som bevisligen gett mycket positiva effekter. Den nationella utredaren Björn Eriksson beskriver utförligt i sin utredning arrangörer som faktiskt ofta väljer en högre ambitionsnivå än vad tillstånden från polismyndigheten erfordrar.

Incitamentet för att ta ett utökat ansvar utgår från att verksamheten är helt beroende av att publik och samarbetspartners till svensk fotboll upplever att arrangemangen är trevliga och trygga tillställningar.

Det var glädjande att gårdagens beslut var huvudnyhet i flera tv-kanaler. Vi är många som arbetat för att media i högre utsträckning ska uppmärksamma de missförhållanden som plågat oss i poliskostnadsfrågan.

Samtidigt ger nyhetsinslagen igår en ledtråd om hur det kunde bli så här fel från första början. Bilderna som man använder sig av i inslagen är näst intill alla av det våldsammare slaget. De ger sammantaget otrevliga associationer som inte alls överensstämmer med ordningsläget i svensk fotboll idag.

Olyckligtvis skapar sig många en uppfattning utifrån bildspel som dessa i stället för att mer aktivt söka information. Information som vi gladeligen tillhandahåller. Den bild som förmedlas i nyhetsinslag som gårdagens, legitimerar i mångas ögon alla möjliga insatser, även de som slår helt fel. Polisfakturorna är det kanske tydligaste exemplet.

Det omfattande säkerhetsarbete som läggs ned i klubbarna har inte lika starkt symbolvärde som repressiva åtgärder. Poliskostnaderna uppfattas därför av en del som rimliga eftersom klubbarna inte ”klarar av” eller ”vill” hantera problemet själva. Att forskning, beprövad erfarenhet och Björn Erikssons nationella utredning erkänner klubbarnas omfattande arbete, varnar för att mediebilden många gånger inte stämmer överens med verkligheten och förespråkar helt andra åtgärder blir sekundärt i förhållande till den symbolstarka åtgärden.

Forskning om medier och huliganism påvisar att medier i sin rapportering av ordningsstörningar hela tiden går tillbaka i tiden och knyter ihop nya händelser med tidigare händelser. På så sätt får läsaren en uppfattning att de här återbeskrivna incidenterna är delar av en sedan länge pågående utveckling samtidigt som många av de framsteg som görs däremellan inte belyses.

Regeringens helomvändning i poliskostnadsfrågan korrigerade lyckligtvis en strategi som i allt för hög utsträckning byggde på tyckande framför fakta. Det vore önskvärt om även länspolismästare Mats Löfving följde regeringens exempel till dess att regeländringen vinner laga kraft, men det är kanske att hoppas på för mycket.

Det är sant att idrotten satt stor press på regeringen men vad som ibland verkar glömmas bort är att vi som har drivit frågan hela tiden har haft starka belägg för våra argument. Regeringens beslut är således helt rationellt ställt i relation till det omfattande material man fått presenterat för sig. Genomarbetat underlag som varit starkare än motståndarsidans. Så ska beslut i en rättsstat värdigt namnet tas.

Filip Lundberg
Statsvetare med uppdrag hos Djurgården Fotboll

/
/
Dif
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!