Erik Nyström har gjort stora framsteg genom boxningen.
1 av 4
Erik Nyström har gjort stora framsteg genom boxningen. - Foto: Privat
Genom boxningen har Erik – som föddes med en cp-skada – gjort flera fysiska förbättringar.
2 av 4
Genom boxningen har Erik – som föddes med en cp-skada – gjort flera fysiska förbättringar. - Foto: Privat
Han har bland annat tränat upp sina händer.
3 av 4
Han har bland annat tränat upp sina händer. - Foto: Privat
Sedan ett halvår tillbaka kan han också själv luta kroppen framåt.
4 av 4
Sedan ett halvår tillbaka kan han också själv luta kroppen framåt. - Foto: Privat

Kunde inte lyfta en burk läsk – nu lär Erik, 23, ut boxning

Erik Nyström "är den enda svensk i rullstol som har stått i ringhörnan som tränare". En stor bedrift med tanke på att han inte kunde lyfta en burk läsk för några år sedan.


Eriks träningstips

– Det är viktigt att man gör sitt bästa efter sina förutsättningar.

– Man ska inte jämföra sig själv med andra men hitta inspiration från andra. 

– Även om man inte kan göra allt så finns det alltid någon övning som man kan utföra.

23-årige Erik Nyström föddes med en CP-skada och har suttit i rullstol i hela sitt liv. Ett funktionshinder som är just ett funktionshinder – men långt ifrån ett fängelse. Det är Erik ett levande bevis på.

I onsdags avklarade Umeåbon steg två av fyra i Svenska boxningsförbundets tränarutbildning. Han jobbar själv som boxningstränare för Umeå IFK men också som föreläsare – något som hade varit helt otänkbart för bara några år sedan.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna jobba med det här, säger han till Nyheter24.

"Med händer och syn som en 90-åring går inte det"

När Erik sökte in till gymnasiet blev han antagen på elprogrammet, vilket han dels inte alls var intresserad av men framför allt inte kunde hantera med sina inåtvända händer. Han berättar att gymnasiet ville ha "alla funktionshindrade på en och samma linje".

– Med hjälp av assistenter ville de att jag skulle löda och så vidare men med händer och syn som en 90-åring går inte det.

Det var början till förändringen för honom. För att "få ut lite frustration och irritation" köpte Erik en gripmaster som stärker hand- och ledmuskler. Det gav också snabbt resultat.

– Tidigare kunde jag inte hålla i en läskburk. Antingen klämde jag sönder den eller så tappade jag den trots att jag använde två händer, säger han och fortsätter:

"Höll i colaburken utan att ha sönder den"

– Efter tre månaders träning satt jag på fiket i skolan och snackade med en polare. Då tog jag upp min colaburk, och det var inget som jag tänkte på, men han uppmärksammade mig om att jag höll i den utan att ha sönder den eller tappa den. Det var en oerhört skum men positiv känsla.

Frustrationen över sin situationen i skolan var också det som fick Erik att börja boxas. En kväll var han så irriterad att han ville slå på något. Då fick han användning för en boxningssäck som en tidigare personlig assistent hade monterat upp i hemmet. Den händelsen tände en gnista i Erik som tog fart på riktigt när hans sjukgymnast introducerade honom för boxningen. 

Sedan dess har Eriks fysik bara blivit bättre och bättre. Han har förbättrat sin ryggvinkel betydligt och kan, sedan ett halvår tillbaka, själv luta sig framåt. Han har rätat upp, fått bättre styrka och bättre koordination i sina händer. Dessutom är hans ben inte lika känsliga för beröring numera.

Stolt över att inspirera andra

Nu är och vill Erik vara en inspiration för andra. Ett Facebookinlägg, med videon som kan ses nedan, har gillats av över 14 000 personer. Där skriver han om sin resa och det är tydligt att Erik är stolt över hur helt okända människor har blivit stärkta och peppade av det han har gjort. 

För att få en tydligare plattform ska Erik snart lansera en egen webbsida, men boxningen är fortfarande oerhört viktig för honom. Särskilt vill han vara en förebild för funktionshindrade som han också tränar i sporten.

– Även om man inte kan göra allt så finns det alltid någon övning som man kan utföra. Jag vill introducera funktionshindrade för träning.




/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

2 timmar sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

3 timmar sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.