En demonstration hölls i Fisksätra mot karateförbundets hijabförbud.
1 av 4
En demonstration hölls i Fisksätra mot karateförbundets hijabförbud. - Foto: Privat
David Elliot var initiativtagare till demonstrationen.
2 av 4
David Elliot var initiativtagare till demonstrationen. - Foto: Privat
70–80 personer dök upp på demonstrationen.
3 av 4
70–80 personer dök upp på demonstrationen. - Foto: Privat
Dania Mahmudi blev diskvalificerad när hon vägrade ta av sig sin hijab.
4 av 4
Dania Mahmudi blev diskvalificerad när hon vägrade ta av sig sin hijab. - Foto: Privat

Demonstrationer mot hijabförbudet i karate

UPPDATERAD. På fredagen hölls en demonstration i Fisksätra mot karateförbundets partiella hijabförbud. Men det var ändå bara början.


– Jag tänker inte ge upp förrän förbudet är borttaget. 

Orden kommer från David Elliott. Han är initiativtagaren till demonstationen mot karateförbundets förbud mot vissa typer av hijab. Upprinnelsen till demonstrationen är att 14-åriga Dania Mahmudi blev diskvalificerad efter att hon inte velat ta av sig sin hijab under en karatetävling för några veckor sedan.

Den hijab Dania använder är inte godkänd av världskarateförbundet då den täcker halsen. Enligt förbundet är anledningen till det partiella förbudet att en hijab som täcker halsen ökar risken för skador. Men för Dania är det viktigt att få ha den hijab hon är bekväm med. 

70–80 personer på plats 

David, som är fritidspedagog på skolan där Dania gick i låg- och mellanstadiet, reagerade starkt när han hörde att hon blivit diskvalificerad. Därför arrangerade han en demonstration i Fisksätra, där både han och Dania bor. 

 – Jag började planera det på måndagen och demonstrationen hölls på fredagen, säger David. 

Trots att det var på kort varsel dök en hel del folk upp. 

– Det kom ungefär 70–80 personer, säger Dania.

"Det gick bra"

Under demonstrationen höll bland annat David, två socialdemokratiska lokalpolitiker och Danias pappa, Abogela Mahmudi, tal. Dessutom hade Dania en uppvisning i karate. 

– Ja, haha. Och det gick bra, säger Dania. 

Ny demonstration i januari

Demonstrationen i Fisksätra var bara början på protesterna. Mycket folk som hört om demonstrationen i efterhand har hört av sig till David. I januari kommer en ny demonstration att hållas i Stockholm. 

– Vi är inte klara med det här. Det här var bara startskottet. En svensk känd tjej har faktiskt hört av sig och var upprörd. Jag kan inte säga vem hon är än, men hon har sagt att hon vill komma och sjunga. Vi ska få publicitet från hennes hemsida så att fler folk kommer på demonstrationen i januari, säger han och fortsätter:

– Vi kan helt enkelt inte låta det här gå förbi. 

Dania ser på framtiden med försiktig optimism. 

– Jag hoppas att regeln kommer att ändras, säger hon. 

Svenska Karateförbundet beklagar

Det Svenska Karateförbundet har nu uttalat sig till Nyheter24 via mail:

"Svenska Karateförbundet beklagar självklart att Dania hamnade i en situation där hon diskvalificerades för att utrustningen inte var korrekt, i detta fall gällde det en ur säkerhetssynpunkt ej godkänd modell av Hijab.", skriver förbundet och fortsätter: 

"Vi följer de bestämmelser och säkerhetsföreskrifter som finns, vilka är utvecklade och framtestade i ett internationellt sammanhang av den världsorganisation vi tillhör, World Karate Federation. Vårt regelverk och övrig information gällande tävling, säkerhet och utrustning finns öppet och tillgängligt för coacher, klubbledare, tävlande och övriga på vår hemsida samt via förbundskansliet och det är beklagligt om nödvändiga upplysningar inte nått Dania i förberedandet inför tävlan."

Slutligen skriver förbundet följande:

"Svenska Karateförbundet arbetar aktivt för att göra karate tillgängligt för så många som möjligt och ser mycket positivt på att WKF har infört möjligheten att tävla med Hijab. Vi hoppas på att få se fler kvinnliga talanger träda fram även i Sverige som kanske tidigare inte synts till. Internationellt ser man en tydlig ökning av kvinnliga tävlande med Hijab och exempelvis Irans damlag i Kata tog nu medalj på senaste VM i Bremen, november 2014."

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.