Emil Forsberg och Sverige ställs mot England och Harry Kane
Sverige och England spelar mot varandra i kvartsfinalen av fotbolls-VM. - Foto: Darko Bandic/Victor R. Caivano/TT

Sverige mot England – här är allt du behöver veta

Sverige är i kvartsfinal i fotbolls-VM för första gången sedan 1994. Det är alltså första gången på 24 år som Sverige nu gör upp om en plats i semifinalen. Motståndet står England för, här är allt du behöver veta inför drabbningen.


Sverige är vidare till kvartsfinal i fotbolls-VM 2018 efter att man vunnit åttondelsfinalen mot Schweiz på tisdagskvällen. Vinsten innebär att det svenska herrlandslaget i fotboll har lyckats med det som ingen svensk supporter ens hade vågat hoppas på. Och på vägen till kvartsfinalen har man gång på gång visat att man är bra nog för att slå vilket lag som helst, oavsett förutsättningar. 

Sverige har i skrivande stund passerat lag som Holland, Italien, Sydkorea, Tyskland, Mexiko och Schweiz för att ta sig till kvartsfinal i fotbolls-VM. England däremot har fotbollsmässigt mött betydligt sämre lag än Sverige och tog sig till kvartsfinalen genom att slå ut följande lag: Slovakien, Skottland, Slovenien, Panama, Tunisien och Colombia. 

Det märks att Sverige har någonting stort på gång men räcker det för att slå ut engelsmännen?

Svenska spelarna firar Emil Forsbergs mål mot Schweiz. Bildkälla: Martin Meissner/TT

Även om Sverige har lyckats ta sig förbi flera stora fotbollsnationer så är det inte givet att man lyckas med samma bedrift när man nu ställs mot England. Så hur ska Sverige lyckas spinna vidare på sin framgång och vinna mot ett taggat England? 

Rent statistiskt så är det ingen solskenshistoria, med svenska mått mätt. Sedan första matchen mellan Sverige och England för 109 år sedan har lagen mött varandra 27 gånger. Av dessa matcher har Sverige vunnit sju, nio matcher har slutat oavgjort och elva matcher har det blivit förlust för Sverige. 

Englands Jesse Lingard i kamp om bollen med Colombias Santiago Arias. Bildkälla: Matthias Schrader/TT

Tittar man på Fifas världsranking så hamnar Sverige långt bakom England. För tillfället placerar sig engelsmännen på en 12:e plats medan Sverige får nöja sig med en 24:e plats. Men som vi vet sedan vinsterna mot Mexiko (15:e plats) och Schweiz (sjätteplats) så spelar världsrankingen mindre roll.

England har den senaste tiden visat upp fantastisk fotboll och i VM-kvalet så lyckades man ta sig till slutspelet efter att ha vunnit sin grupp med 26 inspelade poäng på tio matcher. Man lyckades även göra 18 mål samtidigt som man enbart släppte in tre, den totala målskillnaden landade alltså på plus 15. 

Sveriges VM-kval var aningen brokigare än engelsmännens och inte förrän man slog ut Italien i playoff till VM så hade man säkrat sin plats i slutspelet. Och i gruppspelet så lyckades man skrapa ihop 19 poäng på tio matcher samtidigt som man gjorde 26 mål och släppte in nio. Sveriges totala målskillnad landade alltså på plus 17.


Henrik Larsson gjorde mål senast Sverige mötte England i ett VM-slutspel. Bildkälla: KEVORK DJANSEZIAN/TT

Senaste länderna mötte varandra i fotbolls-VM var 2006 då slutade matchen 2-2 efter mål av Henrik Larsson och Marcus Allbäck. Om Sverige går vidare till kvartsfinal efter matchen på lördag eller inte är svårt att spekulera i, men en sak är i alla fall säker. Spelar Sverige som de gjort de senaste matcherna så ska det mycket till för att England ska gå segrande ur matchen. 

Du ser Sveriges match i SVT1 på lördag klockan 16:00. 

VM-trupp England

Målvakter: Jack Butland, Nick Pope, Jordan Pickford

Försvarare: Fabian Delph, Danny Rose, Eric Dier, Kyle Walker, Kieran Trippier, Trent Alexander-Arnold, Harry Maguire, John Stones, Phil Jones, Gary Cahill

Mittfältare: Jordan Henderson, Jesse Lingard, Ruben Loftus-Cheek, Ashley Young, Dele Alli, Raheem Sterling

Anfallare: Harry Kane, Jamie Vardy, Marcus Rashford, Danny Welbeck

Englands startelva mot Colombia. Bildkälla: Antonio Calanni/TT

VM-trupp Sverige

Målvakter: Robin Olsen, Karl-Johan JohnssonKristoffer Nordfeldt.

Försvarare: Mikael LustigVictor Lindelöf, Andreas GranqvistMartin OlssonLudwig AugustinssonFilip HelanderEmil KrafthPontus Jansson.

Mittfältare: Sebastian Larsson, Albin EkdalEmil ForsbergGustav SvenssonOscar HiljemarkViktor ClaessonMarcus RohdenJimmy Durmaz.

Anfallare: Marcus BergJohn GuidettiOla ToivonenIsaac Kiese Thelin.

Förbundskapten: Janne Andersson.

Sveriges startelva inför åttondelsfinalen mot Schweiz. Bildkälla: Maja Suslin /TT

Du kanske även är intresserad att läsa mer om den största stjärnan i England. Vi pratar självklart om Harry Kane. Här är fem saker om honom som du kanske inte kände till. Vill du läsa om England så vill du självklart även läsa om Sverige och Andreas Granqvist. Här är fem saker om Granen som du kanske inte kände till.

Som vi vet så är England även ett mycket sämre land än Sverige på många sätt och vis. Håller du inte med? Denna artikeln kommer att få dig på andra tankar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vem vinner matchen?
Tack för din röst!