FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ihop med IOK:s ordförande Thomas Back, presidenten Xi Jinping och hans fru Peng Liyuan på OS-invigningen.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ihop med IOK:s ordförande Thomas Back, presidenten Xi Jinping och hans fru Peng Liyuan på OS-invigningen. - Foto: TT

FN-chefen bad om tillgång till Xinjiang under OS

De olympiska spelen i Peking är igång och med det har diskussionerna om Xinjiang-provinsen, där Kina anklagats för att begå en rad brott mot mänskliga rättigheter, åter aktualiserats.Nu ska FN:s generalsekreterare António Guterres, som var på invigningen på fredagen, åter ha bett om att få tillgång till Xinjiang.


Bristen på mänskliga rättigheter i värdlandet är välkänd, inte minst med tanke på de övergrepp, förföljelse och tvångsinternering som den muslimska minoriteten uigurer tvingas leva med.

Människorättsorganisationer har länge larmat om hur över en miljon uigurer och andra muslimer stängts in i interneringsläger i Xinjiang. Hittills har representanter från FN inte tillåtits resa fritt in i provinsen, trots stora påtryckningar.

Att länder som USA, Storbritannien, Kanada och Australien genomför en diplomatisk bojkott av OS beror inte minst på Kinas behandling av just uigurer.

Så när den 20-åriga längdåkaren Dinigeer Yilamujiang, som är uigur och från provinsen, fick tända OS-elden under invigningen i fredags tolkades det som ett minst sagt politiskt budskap.

Något som IOK hävdar inte stämmer. Enligt en talesperson för kommittén valdes Yilamujiang inte på grund av sin etnicitet, utan enbart på grund av hennes ålder och idrottsliga kompetens.

En av de ledare som gästat invigningen är FN:s generalsekreterare António Guterres, som haft ett möte med landets president Xi Jinping och utrikesministern Wang Yi i samband med spelen.

I ett uttalande skriver FN att Guterres där "uttryckte sin förväntning om att kontakten mellan FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter och kinesiska myndigheter kommer möjliggöra ett trovärdigt besök" in i provinsen.

FN ska vara på väg ut med en ny rapport om situationen i Xinjiang, men hade inte inför spelen släppt den.

Kina har genomgående nekat till anklagelserna om brott mot mänskliga rättigheter.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!