Sandra Näslund vann OS-guld i skicross.
Sandra Näslund vann OS-guld i skicross. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Henrik Montgomery/TT

Sandra Näslund får ingen guldbonus: "Inte aktuellt"

Sandra Näslund har fått ett OS-guld om halsen, men inga extrapengar på kontot. Skidförbundet betalar inte ut någon bonus till Sandra Näslund.
– Sandra Näslund får fortsätta vara med i gänget. Det är ett väldigt bra pris, säger alpina chefen Tommy Eliasson Winter.


Längdskidåkaren Jonna Sundling får 200 000 kronor i bonus från för sitt OS-guld i sprint.

Sandra Näslund får ingenting för sitt guld i skicross.

Inte heller OS-vinnarna Walter Wallberg, puckelpist, och Sara Hector, storslalom, kvitterar ut extra pengar från Svenska skidförbundet efter succén i Kina.

— Det har inte varit aktuellt, säger Tommy Eliasson Winter, alpin chef i skidförbundet, om att betala ut medaljbonus.

Chefen om Sandra Näslund: "Tjänar bra"

— Sandra tjänar bra när hon vinner världscuptävlingar och de ekonomiska tankarna är inte fokus i verksamheten. Vi vill att så mycket pengar som möjligt ska gå till själva skidåkningen. Jag skulle aldrig sätta mig i den situationen inom förbundet. Det är svårt att kräva något.

Skicrosslandslaget har en av de minsta budgetarna av de svenska landslagen i Peking-OS.

Tommy Eliasson Winter berättar att den ligger på en femtedel av vad det alpina landslaget har.

Men alpina chefen markerar att det inte är aktuellt från förbundet att göra justeringar i de olika grenarnas budget för att stärka skicrossverksamheten.

— Vi fördelar inte pengar mellan grenarna utan det är upp till varje gren att skapa sin egen ekonomi, säger Eliasson Winter.

"Aldrig åkt businessklass"

Inom skidförbundet är det numera stor skillnad mellan fattiga och rika. Åkarna i längdlandslaget åkte exempelvis businessklass till Peking.

Tommy Eliasson Winter skrattar när han får frågan om skicrossåkarna och de övriga på alpina sidan åker lika fint:

— De här åkarna har aldrig åkt businessklass, även om de kunde göra det.

"Tar inget för givet"

Tommy Eliasson Winter menar att kulturen och gemenskapen inom skicrosslaget är lika viktig del till framgången som pengar.

— De tar inget för givet. Varje gång man lämnar ett läger tackar man för uppbackningen från Eric Iljans och de andra tränarna. Det är fint hur man tar hand om varandra och de yngre åkarna. Man delar på skidor och hjälper servicemännen att göra ett så bra jobb som möjligt. Det är en jäkligt fin fostran.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!