Sveriges Ola Toivonen och Sebastian Larsson jublar efter Toivonens 3-2 mål i EM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Holland. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Sverige lyckades slå storfavoriten Holland och är därmed klara för EM.
Sverige lyckades slå storfavoriten Holland och är därmed klara för EM. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Råsunda fullkomligt exploderade när Toivonen pickade in 3-2.
Råsunda fullkomligt exploderade när Toivonen pickade in 3-2. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Sverige EM-klara - slog Holland i sjuk match

Sverige klarade av det. Erik Hamréns mannar slog storfavoriten Holland och är därmed direktkvalificerade för EM.

STOCKHOLM. Sverige stod för en riktig kämparinsats inför ett Råsunda och sänkte Holland med 3-2. Ett resultat som innebär att Erik Hamréns mannar är EM-klara som bästa tvåa - och att svenskarna slipper playoff-spel.

Det bjöds på show i 90 minuter när storfavoriten kom på besök. Holländarna började klart bäst och tryckte på hårt mot ett lågt försvarande Sverige, som hade stora problem på framför allt Martin Olssons vänsterkant. Men det var ändå hemmalaget som tog ledningen först. Kim Källström siktade - och skickade en perfekt slagen frispark som inte ens tre bortamålvakter hade kunnat rädda.

Holländarna kom dock tillbaka tio minuter senare. Ett slarvande Sverige tappade markeringen på målmaskinen Klaas-Jan Huntelaar, som nickade in kvitteringen med tinningen.

Storspelande Sverige

Det dröjde inte heller länge innan Holland tog ledningen i den andra halvleken. Endast fem minuter hade passerat när Liverpool-liraren Dirk Kuyt nickade in ledningsmålet bakom Andreas Isaksson, som annars glänste mellan de svenska stolparna.

Men bara minuten senare var det dags igen. Slitvargen Johan Elmander ordnade genom kopiöst kämpande fram en straffspark som Sebastian Larsson iskallt rullade in vid den vänstra stolproten. Råsunda jublade, men det exploderade fullständigt när Ola Toivonene, som hade missat ett gyllene läge i den första halvleken, prickade in 3-2. Ett mål som dessutom blev kvällens sista - trots massvis med lägen från båda lagen.