Domaren misshandlades med strypgrepp och knytnävsslag i ansiktet.
Domaren misshandlades med strypgrepp och knytnävsslag i ansiktet. - Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

Utvisad tog strypgrepp på domaren och slog honom i ansiktet

Domaren visade ut spelaren och blev sedan misshandlad med strypgrepp och knytnävsslag. Spelaren stängdes av i ett år och har nu också dömts till villkorlig dom och samhällstjänst.


I augusti spelades en match mellan FC Järfällas fotbollsveteraner och Sollentuna FK på Järfällavallen i Jakobsberg. Efter att bortalaget tagit ledningen med 2–0 i slutet av matchen uppstod en diskussion mellan FC Järfällas spelare och domaren.

Domaren visade ut en spelare efter att denne hade spottat mot honom. Då gav spelaren sig på honom genom att ta stryptag och slå honom i ansiktet med knytnäven, skriver Mitt i Stockholm.

Ett års avstängning

Efter misshandeln fick domaren svårt att andas och kände smärta i käken. Dessutom vågade han inte döma matcher veckorna efter händelsen och avstod från en turnering samma höst – eftersom Järfällas veteraner var med och arrangerade.

Spelaren har av Attuna tingsrätt dömts till villkorlig dom, 50 timmars samhällstjänst och ska betala ett skadestånd på 9 500 kronor till domaren. Han kommer att överklaga domen. Dessutom stängde Svenska fotbollförbundet av honom i ett år i och uteslöt FC Järfälla ut veteranserien resten av säsongen.

Störst problem med åskådare

– Vi ser allvarligt på det här. Oavsett hur mycket det slår slint i huvudet så kan man inte göra så här. Man slår inte till en domare, det är helt fel, säger Serdar Saygieder, FC Järfällas ordförande, till Mitt i Stockholm.

Tidningen har även varit i kontakt med Jermund Nilsson, domarkonsulent på Svenska fotbollförbundet. Hon säger att det är cirka 15 fall per år som handlar om fysiskt våld mot domare, men att det är betydligt vanligare att spelare blir avstängda för att de sagt olämpliga saker till domaren.

– Ibland pratas det om att det är svårt att rekrytera nya domare. Men det största problemet är inte spelarna utan de som står vid sidan och gapar, säger hon.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Toppspelare i Argentina gripna

Svensk storseger mot Skottland

1 timme sedan
Det börjar arta sig för de svenska curlingdamerna i VM i Kanada, efter en svag start.

Karlskoga inledde med skrällseger

igår 23:01
Karlskoga fixade en skräll när man vann den första kvartsfinalen mot Södertälje i bäst av sju, i det hockeyallsvenska slutspelet. Theodor Pistek satte avgörande 2–1 i den första förlängningsperioden genom att smälla in segermålet i numerärt överläge.

Luleå till SM-kvart efter förlängningsrysare

igår 22:08
Örebros säsong är över. Luleås fortsätter in i SM-kvartsfinalerna. Juhani Tyrväinen höftade in det avgörande 1–0-målet i förlängningen av den tredje och avgörande åttondelsfinalen. Nu väntar SHL-tvåan Växjö.

Messi skadad – står över landskamper

igår 21:50
Storstjärnan Lionel Messi kommer inte till spel i Argentinas kommande landskamper i USA, meddelar det argentinska fotbollsförbundet.

En ny början – men vart går landslaget med Tomasson?

igår 20:24
Sommaren 2004 hyssjade Jon Dahl Tomasson de svenska supportrarna på Estádio do Bessa i Porto, i det klassiska "Due-Due"-mötet. Nära 20 år senare står han på en sliten liten arena i samma stad. Som svensk förbundskapten. Så kan det gå. Frågan är hur det ska gå.