Nyförvärv ordnade seger åt Hammarby

AIK besegrades med 2-0.

Seriepremiär och derbypremiär. Då passade Johanna Andersson på att ordna segern mot AIK - i sin egen premiärmatch i Hammarby.

– Fantastiskt skönt, det går inte att beskriva känslan, sade Andersson till TT.

Johanna Andersson kom inför den här säsongen till ett Hammarby som självsäkert utropat sig till bäst i stan vid damallsvenskans slut. Och när domaren blåste i gång matchen mellan Hammarby och AIK på Kanalplan strålade hemmalaget av självförtroende. De svartgula gästerna fick knappt låna bollen i första halvlek och efter kvarten spelad kunde Hammarby, tack vare ett aggressivt anfallsspel, ha lett med både en och två bollar.

Andersson skapade den hetaste chansen när hon blev nerdragen i straffområdet, men Maja Åström i AIK-målet kunde enkelt rädda Kristin Bengtssons löst slagna straff.

I stället satte Andersson ledningsmålet själv några minuter före halvtidsvilan. Finländska nyförvärvet Leena Puranen, som visade att hon kommer att bli en stor tillgång på högerkanten, serverade 21-åringen ett perfekt inlägg.

– Vi hade haft flera bra inlägg tidigare och jag tänkte att någon gång måste den hamna mellan mittbackarna. När den gjorde det var det bara att sätta huvudet till, sade Andersson.

Inför årets säsong kom hon från Mölndalslaget Jitex i söderettan, och hon kunde knappast ha fått en bättre start i Hammarby.

– Att få göra mål var pricken över i:et. Det viktigaste var att vi vann, men som forward vill man alltid göra mål, sade Andersson.

I den andra halvleken tog topp fyra-tippade AIK över spelet, men lyckades inte skapa några direkta farligheter framför mål. Med tio minuter kvar hade gästerna gett upp och Hammarbys Lisa Björkvik kunde rulla in 2-0 på tilläggstid.

– Före matchen sa jag att vi skulle vinna med 3-0, men det var närmare 3-0 till Hammarby. Vi kom inte upp i den nivån vi kan, och det var mycket för att Hammarby var så bra, sade AIK:s tränare Patric Jildefalk.

Stattena fick en mardrömsstart i återkomsten i damallsvenskan efter en 0-7-förlust på hemmaplan mot Djurgården, där Victoria Svensson och Alexandra Höglund blev tvåmålsskyttar. Den andra nykomlingen, Piteå, vann med 3-0 mot gästande Kristianstad.