1 av 3
- Foto: Royal League/Stian Lysberg Solum/SCANPIX
2 av 3
- Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX
3 av 3
- Foto: Morten Holm / SCANPIX

Katastrof-cupen kan återuppstå

Royal League har av många ansetts vara en av nordisk elitsports största fiaskon. Nu kan den vara på väg tillbaka.


Uefa tvingade fram ett namnbyte

Efter att de nordiska elitklubbarna valt att lägga ned vad som till dess hade kallats Royal League, valde Uefa att tvinga turneringen till ett namn byte.

– Uefa ville inte att vi kallar det för "league". Jag kan skämtsamt säga att det var för att de inte ville att den skulle konkurrera med Champions League, sade den fortfarande Royal "Cup" ansvarige Tommy Theorin.

STOCKHOLM. Royal League, det nordiska svaret på Champions League, som startades på grund av att de skandinaviska topplagen helt enkelt inte gick vidare till turneringen som gällde något.

Lagen var för dåliga för spel i Europa, och det bevisade de än mer när de ställde upp mot varandra - ofta i riktigt vinterväder. Nu kan den bespottade turneringen återuppstå.

– Vi har fått en förfrågan och ställt oss positiva, säger Helsingborgs-tränaren Conny Karlsson till Helsingborgs Dagblad.

Problemen fler än lösningarna

Problematiken med den förra versionen av Champions Leagues "Losers Bracket" var att publiken svek, alldeles för dåligt spel för att sändas i TV och att allt fler lag valde att förlägga sina säsongsupptakter utomlands - vilket gjorde att de valde bort Royal League.

– För att få det hela att gå ihop ekonomiskt är vi tvungna att få tv med på vagnen och jag vet att det finns intresse från någon eller några kanaler, säger Tommy Theorin, generalsekreterare i Föreningen Svensk Elitboll, som har det svenska ansvaret för Royal League.

Matcherna ska nu spelas på Iberiska halvön

Theorin menar att de inledande faserna i turneringen ska spelas i länder som Spanien och Portugal där klimatet faktiskt gör det möjligt att spela fotboll utomhus under januari och februari.

– Det skulle vara perfekt att få komma dit och träna och spela fotboll vid den tiden på året, menar Conny Karlsson angående valet av spelplats.

Dock ska slutspelet spelas på "hemmaplan" i norden, vilket mycket väl kan få samma konsekvenser som för Royal League och årets allsvenska säsongsupptakt - bortfall bland publiken.

Ibland verkar fler än SL missförstått hur pass kallt det trots allt blir norr om den 60:e breddgraden.

Se kanal 5:s påkostade reklamfilm inför Royal League.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!