Lagrell firar tillsammans med Sepp Blatter och Lennart Johansson.
1 av 4
Lagrell firar tillsammans med Sepp Blatter och Lennart Johansson. - Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX
Vad sker med svensk fotboll härnäst?
2 av 4
Vad sker med svensk fotboll härnäst? - Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX
3 av 4
- Foto: BERTIL ERICSON/AP/SCANPIX
Sepp Blatter tillsammans med Lars-Åke Lagrell.
4 av 4
Sepp Blatter tillsammans med Lars-Åke Lagrell. - Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Pamparna vill avskaffa 51-procentsregeln

De sittande makthavarna inom den svenska elitfotbollen har nu påbörjat projektet att modernisera fotbollen och ett steg i ledet är att avskaffa den så kallade 51-procentsregeln.


SEF - Svensk Elitfotboll

Svensk Elitfotboll är en intresseorganisation skapat mellan Sveriges 32 professionella fotbollsklubbar. Sammanslutningen avser bland annat att återkommande förhandla fram de tv-licenser som klubbarna äger. Huvudkontoret är baserat i Malmö och nuvarande ordförande heter Bosse Johansson.

STOCKHOLM. Det blåser kalla vindar kring den svenska elitfotbollen som under den gångna veckan slagits av hårda slag, bland annat har kammarrätten beslutat att klubbarna själva ska stå för poliskostnader. Ett beslut som kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser för många allsvenska- och superettanklubbar.

Under onsdagen framkom det dessutom uppgifter som gör gällande att Svenska Fotbollförbundet tillsammans med Föreningen Svensk Elitfotboll vill avskaffa den så kallade 51-procentsregeln.

En regel som avskräckt utomstående affärsmän och företag att satsa mängder med miljoner likt en Roman Abramovich i Chelsea eller Schejk Mansour bin Zayed an-Nahyan i Manchester City. Oavsett mängd med finansiella muskler en sådan person skulle kunna inbringa, finns alltid risken att supportrarna och medlemmarna röstar bort kassakossan.

– Det finns ju ingen som vill bli av med sin klubb, konstaterar Svenska Fotbollssupporterunionens ordförande Victor Capel till Nyheter24.

Men nu ligger det på remiss hos Riksidrottsförbundet att decentralisera denna regel. Beslut om huruvida de enskilda sportförbunden ska få ta ställning själv om de vill behålla regeln eller ej kommer att fattas i RF:s högsta instans, RIM.

Om Riksidrottsförbundet väljer att gå på den decentraliserande vägen ligger SvFF och SEF på lur och har redan mer eller mindre öppet deklarerat att de är villiga att tumma på den rådande förordningen.

Antingen ska kravet på att föreningen äger 51 procent sänkas till 34 alternativt 10 procent.

Stark kritik bland supportrar

Svenska Fotbollssupporterunionen har länge slagits för en demokratiserad kontroll över de svenska fotbollsklubbarna. Något som de återigen bevisade när de i ett öppet brev till sina medlemmar och de makthavande inom elitfotbollen den 4 februari slog på stort:

"Bevara 51-procentregeln", löd rubriken.

"Om förslagen går igenom kommer det sannolikt innebära dödsstöten för den medlemsdemokratiska traditionen inom svensk idrott." fortsätter brevet med dramatisk ton.

Finns det en risk att en svensk klubb kan utvecklas till Manchester United?

– Det är klart, vi supportrar är rädda för alla tänkbara dåliga situationer. Men det krävs inte ett mardrömsscenario för att det ska kännas fel. Det är principen som räknas, säger Capel till Nyheter24.

Samtidigt är SvFF:s ordförande, Lars-Åke Lagrell, frågande till varför folk fått för sig att debatten inte är mer förankrad i den svenska fotobollen.

Kenneth Tallinger som är den ende regionala ordföranden som påstår att fotbollssverige inte är insatt i debatten, deltog inte ens på ordförandekonferensen 2010 där vi hade ett grupparbete om detta, säger Lagrell till Aftonbladet.

Utöver det vill inte Lagrell kommentera SvFF:s ståndpunkt gällande ett avskaffande av 51-procentsregeln till förmån för en 10-procentsregel. Men samtidigt är Capel djupt skeptiskt till att det kommer bli fråga om att medlemmarna krävs äga en tiondel av föreningen.

– SvFF och Sef kommer att nöja sig med vad de än får från Riksidrottsförbundet, säger han till Nyheter24.

– Jag är övertygad om att en stor majoritet av supportrar i Sverige vill behålla regeln. Ingen vill behöva fråga - Vems klubb är det här nu? avslutar han.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!