Befinner sig svensk fotboll i en djup kris?
Befinner sig svensk fotboll i en djup kris? - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Var tar böterna vägen, SvFF?

Nyheter24 ställde frågan var böterna som Svenska Fotbollförbundet kräver av klubbarna egentligen tar vägen?– Vi budgetar inte med böterna, det vore ju befängt, säger chefsekonomen.


Böter säsongen 2011

Säsongen 2011 är fortfarande i embryostadiet. Ändå har Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd redan bötfällt elitklubbarna på uppemot 105 000 kronor.

Åtvidaberg - 25 000.

Göteborg - 15 000.

Gais - 25 000.

Norrköping - 25 000.

Malmö FF 15 000.

Och då har inte ens Stockholmsderbyt eller den inkastade smällaren i måndags fått en dom.

STOCKHOLM. De straffavgifter som svenska klubbar åläggs i samband med läktarvåld öronmärks inte. Böterna läggs inte undan för att förebygga framtida olyckor eller för att utbilda de supportrar som sköter sig i hur man kan stoppa huliganerna.

– Det stämmer att de inte öronmärks, men under årsmötena fastställer vi en budget där en del av Svenska Fotbollförbundets pengar fördelas mot just säkerhet, säger SvFF:s chefsekonom, Kjell Sahlström till Nyheter24.

De pengar som förbundet disponerat till säkerhetsfrågor har bland annat genererat en heltidstjänst. Denna innehas av Anders Sigurdsson.

Men det finns ingen fond eller liknande dit pengarna från straff går, menar Sahlström. Dessutom vill han poängtera att det inte är så att SvFF budgeterar för böter.

– Det här är ju pengar vi hoppas att vi aldrig behöver se, fortsätter Sahlström.

En miljon i böter

2010 blev ett omskakande år för svensk fotboll. Sammanlagt bötfälldes klubbar på drygt 1,2 miljoner kronor. Av dessa stod pyroteknik för 870 000 kronor, inkastade föremål för 207 000 och övriga förseelser för 143 000.

Noterbart är att 860 000 kronor betalades av allsvenska klubbar. Drygt hälften av den summan kom från föreningar i superettan. Dessutom 5 000 kronor från damallsvenskan.

Är klubbarna heliga?

När frågan dyker upp om hur man kan gå vidare i stävjandet av de extrema elementen som finns i supportervärlden har chefsekonomen ett par egna förslag.

– Jag kan inte förstå varför exempelvis Hammarby, som ska vara något heligt för folk på läktaren, när sen någon idiot kastar in grejer, då måste det ju vara mängder med människor som ser vem det var som kastade. Men varför anmäler de då inte?

Sahlström tar ett andetag.

– Fattar de inte att de pajar för sig själva? Att de inte anmäler är ju ett av elementen som förstör för klubbarna. Våldsmakarna måste försvinna, så enkelt är det.

Under årsmötet under slutet av mars månad 2011 valde förbundet återigen att inte lägga pengar på ett förebyggande arbete mot fansen. Dessa slantar hade förmodligen inte hjälpt för att stoppa det som hände i Södertälje. Däremot är AIK:s ordförande Johan Strömberg långt ifrån kritisk till att öronmärka böterna.

– Det är bara för någon att motionera för att få sjösatta en sådan idé, säger han till Nyheter24.

Processen är lång och tidskrävande. Men båda parter tycks vara villiga att lyssna på förslagen.

– Det är ju så, det är trots allt en demokrati vi lever och verkar i. Och det måste vi alla respektera, avslutar Sahlström.

AIK
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!