Arrangemangen måste bli bättre tycker Nyheter24:s sportredaktör Björn Ehrnberg.
1 av 2
Arrangemangen måste bli bättre tycker Nyheter24:s sportredaktör Björn Ehrnberg. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Anders Svensson skrev på de öppna brevet.
2 av 2
Anders Svensson skrev på de öppna brevet. - Foto: PAUL MADEJ / SCANPIX

Ehrnberg: "De äkta fansen sköter sig inte - de bara är"

Lagkapternas fantasi har inte bara skapat ordet "supporters" utan även en debatt kring supportrar som "sköter sig".


Här hittar ni brevet

Klicka på denna länk för att komma till det öppna brevet som de allsvenska lagkaptenerna skrivit till fansen "som inte sköter sig".

De allsvenska lagkaptenerna verkar ha lackat ur. De har tappat tålamodet kring det trendbrytande ordet "supporters". Och återigen har debatten fått ett nytt BP-spill i Gulfhavet över den flammande brasan.

Det värsta med människorna som befinner sig utanför ståplatsläktarna är de antar att huliganerna är få. Att de endast handlar om en liten falang inom supportergrupperna...

... men det är FEM personer som misskött sig i år. Fem av exakt 635 760. De är inte bara få - utan de är för fan minimalt få. 0,0007 procent av publiken.

Man ska inte längre behöva skriva "de supporters som sköter sig". De "sköter sig" inte. De bara är. De andra sysslar med aktiviteter som angränsar till kriminalitet. De som "sköter sig" betalar i stället lagkapternas lön.

"Chillade och drack en bira"

När Rickard Norling vägrade säga att huliganerna som förstörde AIK:s bortamatch mot Gais inte älskade Gnaget hade han en poäng. De älskar AIK. Huliganerna älskar sina lag. Det är bara ett väldigt destruktivt förhållande.

Men att fans över hela landet ska buntas ihop till en grupp individer som "sköter sig" är oerhört snedvridet. De bara är. De bara chillar, dricker lite bira, sjunger om laget och motståndarna, åker hem går och lägger sig för att drömma om SM-guld och pengar som växer på träd.

De "sköter sig" inte, de bara är - det var poliserna och säkerhetspersonalen som inte lyckades fånga upp malmöiten som inte skötte sig. Det var de som skulle stoppa smällare från att komma in på Södertälje Arena som misskötte sig. Det var dem och de "supporters" som slutade "sköta sig" som pajjade allt.

De andra supportrarna bara stod bredvid, drack en bira, och såg hur sina älskade föreningar gick från hyllningsobjekt till att hamna mitt i det mediala kaos som spridit sig. Ett kaos som slutade med ett öppet brev från lagkaptenerna där de uppmanar bråkmakare att sluta gå på fotboll:

"Däremot är ni välkomna om ni sköter er precis som det stora flertalet och istället bidrar till den goda stämningen på arenorna."

Har vi överlevt detta, då kan vi nog klara kaoset som råder nu:

AIK
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!