Elfsborg fick det sista ordet på Borås arena.
Elfsborg fick det sista ordet på Borås arena. - Foto: PETER WIDING / SCANPIX
Här: Toivo når högst och skickar in 0-1 för sitt DIF.
Här: Toivo når högst och skickar in 0-1 för sitt DIF. - Foto: PETER WIDING / SCANPIX
Stefan Ishizaki blev stor matchhjälte
Stefan Ishizaki blev stor matchhjälte - Foto: PETER WIDING / SCANPIX

Ishizaki frälste Elfsborg

Elfsborg höll avståndet till Helsingborg intakt efter ett sent mål av Stefan Ishizaki.

Djurgårdens "upp-och-ned"-säsong

Djurgårdens säsongsinledning var en katastrof. Det dröjde ända in till den sjunde omgången innan blåränderna tog en trepoängare. Och då var det mot det krislaget Halmstad.

Men efter en tung inledning med flera jobbiga förluster i rad har Dif tagit sig i kragen och gått från en bottenplacering till en tiondeplats.

- Det har varit upp och ned. I början hade hela laget väldigt svårt att prestera och det gick väldigt tungt. Men sen, med väldigt små marginaler, så lyckades vi ta några segrar och helt plötsligt gick självförtroendet även upp. Och då blir det mycket enklare att spela, förklarar Kasper Hämäläinen.

Det var två av seriens formstarkaste lag som klev ut på Borås arenas konstgräs. En förlust på de sju senaste matcherna – så såg facit ut för de båda lagen.

Uppdukat för en fotbollsfest alltså. Men till hemmasupportrarnas förvåning var det inte de gulsvarta som såg till att infria dem förväntningarna. För efter 16 minuter hade Djurgården nämligen hunnit med att pricka ribban - två gånger om. Den första: Sebastian Rajalakso nådde högst i en duell med Ante Covic som hamnade helt på mellanhand. Nicken seglade över målvakten men stoppades av ribban. Tre minuter senare var det dags igen, denna gång rullade bollen ut till Daniel Sjölund som drämde till från straffområdets cirkelbåde. Ett stenhårt skott som gick i ribban, via mållinjen och ut.

I den 18:e minuten skulle dock utdelningen komma för gästerna som var det klart bättre laget i matchinledningen. En hörnvariant letade sig så småningom fram till den nickstarke Jona Toivo som kunde trycka in 0-1 från nära avstånd till de tillresta Djurgårdsfansens glädje.

En glädje som skulle visa sig bli kortvarig. En kvart innan halvtid kom mardrömsminuten för Djurgården. Härföraren Mattias Jonson tvingades kliva av skadad och på hörnan som möjliggjorde bytet dök Daniel Mobaeck upp från ingenstans och nickade in kvitteringen.

Efter halvtidsvilan tappade matchen i spelkvalité. Djurgården orkade inte bibehålla farten i passningsspelet, samtidigt som Elfsborg såg ovanligt blekt ut.

Med fem minuter kvar av matchen visade ändå Elfsborg varför man placerar sig på en andraplats i tabellen. Som så många gånger förr avgjorde man matchen i slutminuterna, denna gång tack vare Stefan Ishizaki. En briljant djupledspassning från talangen Niklas Hult hittade fram till Lasse Nilsson som skickade in bollen i straffområdet, där fanns Ishizaki med en mycket vacker klack frälste sitt Elfsborg. Signifikativt för Elfsborg som, med nöd och näppe, behåller avståndet till serieledande Helsingborg.