Nu införs en uppförandekod i allsvenskan och superettan.
1 av 4
Nu införs en uppförandekod i allsvenskan och superettan. - Foto: Bildbyrån/Lennart Månsson
Spelarna ska utbildas i uppföranderegler och värdegrunder.
2 av 4
Spelarna ska utbildas i uppföranderegler och värdegrunder. - Foto: Bildbyrån
De som inte följer reglerna kan straffas.
3 av 4
De som inte följer reglerna kan straffas. - Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg
Även tränarna berörs av den nya uppförandekoden.
4 av 4
Även tränarna berörs av den nya uppförandekoden. - Foto: Bildbyrån/Lennart Månsson

Uppförandekod införs för allsvenska spelare

Nu kommer det regler för hur spelare, tränare och ledare i allsvenskan och superettan ska bete sig. En ny uppförandekod kommer presenteras i sommar.


Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) inför nu en uppförandekod, en så kallad Code of Conduct, för allsvenskan och superettan. Beslutet togs på det senaste ordförandemötet tillsammans med de 32 klubbarna i allsvenskan och superettan, skriver SEF i ett pressmeddelande.

Uppförandekoden består av fyra delar: regelverk/värdegrund, utbildning, extern revision och sanktionssystem. Reglerna innefattar hur spelare, tränare och ledare ska uppträda och framtagandet av ett sanktionssystem ger klubbar och SEF tillåtelse att straffa de som inte uppfyller kraven.

"Ett historiskt viktigt beslut"

– Det är ett historiskt viktigt beslut att göra detta gemensamt. All förändring börjar inifrån, och med de problem som finns runt fotbollen är det ändå med oss själva vi måste börja. Detta system ger oss en stark värdegrund att stå på och behövs för att få till en beteendeförändring inom fotbollen, inifrån och ut. Med uppförandekoden får vi en viktig gemensam plattform att stå på, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i SEF, i pressmeddelandet.

Uppförandekoden är en del i arbetet att göra allsvenskan till Nordens bästa liga.

Presenteras i sommar

– Syfte och mål är att skapa välkomnande, trygga, säkra och stämningsfulla matcharrangemang på moderna arenor. Det fungerar redan på de flesta av våra 480 arrangemang, men tyvärr inte på alla, säger Mats Enquist, generalsekreterare i SEF, och fortsätter:

– Säkerhetsarbetet i samarbete med Svenska Fotbollförbundet, supporterseminarier, dialog med supporterorganisationer som SFSU, arbete med våra SLO (Supporter Liaison Officers), och framtagandet av en gemensam evenemangsstrategi tillsammans med polisen är andra exempel på det omfattande arbete vi redan satt i verket.

Uppförandekoden slutförs under sommaren och presenteras på en presskonferens 27 augusti.

/
/
/
Sef
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!