Även Turkiet förlorade sin öppningsmatch i EM 2008 och tog sig vidare från gruppspelet.
1 av 6
Även Turkiet förlorade sin öppningsmatch i EM 2008 och tog sig vidare från gruppspelet. - Foto: Ibrahim Usta/SCANPIX
Spanien förlorade sin öppningsmatch mot Schweiz i VM 2010 – och vann sedan hela turneringen.
2 av 6
Spanien förlorade sin öppningsmatch mot Schweiz i VM 2010 – och vann sedan hela turneringen. - Foto: Bernat Armangue/SCANPIX
...men då måste Sjevtjenko och hans Ukraina ta poäng i matcherna mot England och Frankrike.
3 av 6
...men då måste Sjevtjenko och hans Ukraina ta poäng i matcherna mot England och Frankrike. - Foto: Ivan Sekretarev/SCANPIX
Deppa inte Zlatan – än har tåget inte gått.
4 av 6
Deppa inte Zlatan – än har tåget inte gått. - Foto: Ivan Sekretarev/SCANPIX
Vinner Sverige mot både England och Frankrike är vi ändå vidare till kvartsfinal.
5 av 6
Vinner Sverige mot både England och Frankrike är vi ändå vidare till kvartsfinal. - Foto: Darko Vojinovic/SCANPIX
Men det räcker även med en vinst och en oavgjord...
6 av 6
Men det räcker även med en vinst och en oavgjord... - Foto: Efrem Lukatsky/SCANPIX

Trots förlusten – så tar sig Sverige till kvarten

Nyheter24 ger dig resultaten som ger Sverige en slutspelsplats i EM.


Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

STOCKHOLM. Sverige förlorade matchen som de flesta menade att landslaget behövde vinna för att ta sig vidare från gruppspelet. 1–2-förlusten mot Ukraina försvårar visserligen Sveriges chanser att ta sig till kvartsfinal i EM men än är det långt ifrån kört.

Om man tittar på historien i mästerskap är det inte omöjligt att ett lag som förlorar sin första gruppspelsmatch ändå avancerar till slutspel. De regerande världsmästarna Spanien är det senaste exemplet. De förlorade sin premiärmatch i VM 2010 med 0–1 mot Schweiz men vann senare hela VM. Ett annat exempel är Turkiet i EM 2008 som förlorade mot Portugal med 0–2 och senare vann två raka gruppspelsmatcher och gick till slutspel. 

Här är resultaten som ger landslaget chansen att slåss med de åtta bästa i slutspelet.

Vinner Sverige mot England och Frankrike är vi klara

Om Sverige vinner mot England på fredag har vi allt i egna händer. Skulle landslaget också vinna mot Frankrike på tisdag är vi klara för kvartsfinal – men även ett oavgjort resultat i någon av de resterande matcherna kan räcka för landslagets ska ta sig till slutspel. Men då krävs det att resultaten går Sveriges väg.

Kan även gå vidare på oavgjort i någon av matcher

Om Sverige spelar oavgjort mot England och Ukraina vinner mot Frankrike måste vi förlita oss på att Ukraina tar poäng även i den sista matchen mot England. Samtidigt krävs det då en svensk seger mot stjärnspäckade Frankrike i den avslutande gruppspelsmatchen. Det skulle betyda att Ukraina vinner gruppen på antingen nio eller sju poäng och Sverige slutar tvåa på fyra poäng.

Målskillnad kan avgöra

Skulle Sverige vinna mot England kan ett oavgjort resultat mot Frankrike också räcka. Men då måste Ukraina spela minst oavgjort mot både Frankrike och England i deras kvarvarande matcher i gruppen. Ukraina kan visserligen förlora mot Frankrike. Men då krävs svensk vinst mot Frankrike och samtidigt gäller det att Sverige slutar på en bättre målskillnad än fransoserna.

Sverige måste vinna båda sina matcher ifall Ukraina förlorar

Om vi sätter vårt hopp till andra lag ska helst inte Ukraina förlora mot både England och Frankrike. Skulle det hända måste Sverige vinna båda sina kvarvarande matcher för att gå till kvartsfinal.

Förlorar Sverige igen är det kört

Hur som helst måste Sverige vinna minst en match – och landslaget får inte förlora någon av matcherna mot Frankrike och England. Då stannar vi som bäst på tre poäng och det lag som vinner mot Sverige är uppe på minst fyra poäng.

Två segrar eller en seger och en oavgjord. Det är vad Sverige måste mäkta med i matcherna mot England på fredag och Frankrike på tisdag.

*****                         

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här.

EM
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!