1 av 2
- Foto: Scanpix
2 av 2
- Foto: Scanpix

Källström: "Svårt att ha storslagna planer"

Kim Källström drömmer om att lyckas i Champions league.- Vi har saknat den där riktiga matchen i slutspelet. En match där vi slår ut någon av de stora lagen, säger Källström till Fotbollsverige.se.


Mer speltid, fler poäng, bäst i VM-kvalet och högt värderad av sin klubb. Men Kim Källström drömmer om något mer, han drömmer om att lyckas i Champions league.

– Vi har saknat den där riktiga matchen i slutspelet. En match där vi slår ut någon av de stora lagen, säger Källström till Fotbollsverige.se.

Kim Källström är tillbaka på gamla hemmarker. Dagen till ära är han vid Bosön på Lidingö för att medverka i ett event där hans skosponsor presenterar hans nya sko. Vi är ett tiotal journalister samt lika många talangfulla fotbollsspelare födda 93 på plats för att delta i lite övningar med Lyonproffset.

Sköt in målvakten i målet

Kim är på strålande humör, han berättar att trycket i den nya dojan är precis som han vill ha det, under den senaste träningen dundrade han nämligen in lagkamraten och målvakten Hugo Lloris i målet.

– Ni kan ringa och fråga honom om ni inte tror mig. Han fångade bollen och åkte in i målet, säger Källström och skrattar.

Efter att ha trillat kvadraten, avslutat på Källström-inlägg och fått en lektion i hur man lägger frisparkar så är det dags att slå sig ner för en kvart med landslagsmittfältaren. Vi börjar med att avhandla säsongen i Lyon. Efter en tung höst där Lyon inte alls presterade efter förväntan har laget nu tagit 20 av 24 poäng de senaste åtta matcherna i ligan och ligger fem poäng efter serieledaren Bordeaux.

– Säsongen har varit i tre delar kan man säga. Det gick otroligt bra i början men slutet av höstsäsongen var det rejält motigt och i januari har det började det gå riktigt bra igen, säger Källström.

Svensken har fått allt mer utrymme och är en av Lyons viktigaste spelare från sin roll på mitten. Annat var det under fjolåret då Källström flyttades runt på flertalet olika positioner.

– Jag utvecklas mycket av att få spela hela tiden. I år har jag spelat i princip varje match och på den positionen jag vill, medan jag förra året fick spela på olika positioner varje match. Det är lite konstigt vad det kan svänga.

”Hamrén är mycket annorlunda jämfört med Lagerbäck"

Även om det inte blev något VM i Sydafrika så var kvalet en stor personlig framgång för Källström. Han var blågults genomgående bästa spelare och fick stort förtroende.

– Det ena ger det andra. Då det fungerar bra på ett plan, i Lyon, så fungerar det bra på andra håll också. Jag fick ju självförtroende av tiden i klubblaget och då tar man med sig det. Det var ett positivt landslagsår för mig även om det inte gick så bra för laget.

Vad har du fått för intryck av Erik Hamrén?

– Jag har ju bara träffat honom ordentligt en gång, inför matchen mot Italien då jag åkte ner fast jag inte spelade. Han är väldigt annorlunda jämfört med Lagerbäck. Även spelidén är väl annorlunda men det spelar ju ingen roll då det ändå är resultatet som räknas i slutändan.

Hur tycker du landslaget har spelat sedan Hamrén tog över?

– Jag har tyvärr inte sett några av matcherna.

Tränarbyten är något som Kim Källström fått vänja sig vid sedan han kom till Lyon. Tre tränare har passerat på lika många säsonger. Gérard Houllier, Alain Perrin och nuvarande Claue Puel.

– Klart att det inte är något positivt att byta så ofta, men samtidigt vet man inte hur det hade gått om den som var innan varit kvar. Jag vet inte vad det beror på, det är svårt att lista ut. Det kan ju inte ha med resultaten att göra i alla fall. Perrin gjorde ju det bästa resultatet någonsin i klubbens historia och fick ändå sparken, säger Kim och skrattar lite uppgivet.

Det är inte bara tränare som ni har stor rotation på. Varje år försvinner flera av era viktigaste spelare, hur påverkar det?

– Det är svårt att jämföra årets upplaga med tidigare men vi har ett bra lag, ett bra kollektiv. Benzema och Juninho försvann efter förra säsongen, men vi är vana. Det blir så och det är samma problem som alla franska klubbar haft och förmodligen alla franska klubbar kommer att ha. Det kommer troligtvis drabba Bordeaux efter årets säsong.

– Och det är inte lätt att hitta nya spelare när klasspelare försvinner på löpande band. Det är inte bara att hämta in en spelare och så går han in och spelar precis som man förväntat sig.

Sedan du skrev på för Lyon är det bara fem spelare kvar i laget. Varför har du stannat kvar?

– Det har alltid känts rätt att spela för klubben. De har aldrig velat sälja mig heller, rent ekonomiskt har de inga problem att tacka nej till att sälja spelare om de inte vill. Men de har tackat nej till buden som kommit.

Det måste kännas som att de verkligen värdesätter dig?

– Ja, självklart är det så. Man känner ju det när allting ställs på sin spets och de väljer att behålla mig.

Hur tänker du kring framtiden, vill du stanna i Lyon resten av karriären eller har du något mer du vill uppleva innan du lägger skorna på hyllan?

– Det känns lite som att allt flyter på nu och då är det svårt att ha storslagna planer för framtiden. Det är jättesvårt att veta om jag kommer fortsätta spela i samma lag hela karriären eller inte. Allt kring fotboll är en färskvara och det är viktigt att komma ihåg, både när det går bra och när det går dåligt.

Så att avsluta i allsvenskan är inget som lockar?

– Man ska aldrig säga aldrig. Men det är svårt att veta när det blir i sådana fall, kanske om 5 år, 10 år, 15 år?

Den 10:e mars väntar Champions league-returen borta mot Real Madrid. Lyon vann första mötet med 1-0 och Källström har tre år i rad åkt ut i åttondelsfinalen. Först mot Roma, sen mot Manchester United och senast mot Barcelona. De två senare lagen tog hem bucklan respektive år.

– Mot United fick vi 1-1 hemma då de lyckades få in ett mål i slutet. Vi spelade bra borta också så den gången kändes det inte långt borta. Mot Barcelona gjorde vi också en bra hemmamatch men var chanslösa borta, där var det bara att lyfta på hatten. Att vi åkte mot Roma kändes konstigt, vi var ändå det bättre laget, minns Källström.

Blir det till att bryta förbannelsen nu då tro?

– I år kanske vi skulle vunnit gruppen men något slarv av någon Liverpool-back i slutet ställde till det. Men sån är fotbollen. Så nu fick vi en svår lottning igen. Det gäller att vi vågar attackera i returen, får vi in en boll får de det tufft att vända.

Fotbollsverige.se

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!