Paul var en fenomenal tippare.
1 av 2
Paul var en fenomenal tippare. - Foto: Roberto Pfeil/AP/SCANPIX
2 av 2
- Foto: Volker Hartmann/AP/SCANPIX

”Paul död före VM-finalen”

Bläckfisken Paul hittades i måndags död. Men var det verkligen han? En dokumentärfilmare från Kina menar att oraklet dog redan i somras.


Oraklet Paul:

Paul föddes den 26 januari 2008 fick endast se världens ljus under lite mer än två år.

Dock fick han uppleva betydligt mer ljus under sommarens fotbolls-VM då det åttaarmade ryggradslösa djuret nådde berömmelse genom att gissa rätt på samtliga Tysklands slutspelsmatcher.

Bläckfisken gick bort tre månader sedan. Två år, nio månader gammal och nu sörjer Oberhausens akvarium samt halva den Iberiska halvön.

LONDON. Under natten till i måndags hittades oraklet Paul flytandes vid vattenytan i sitt akvarium i Oberhausen. Bläckfisken var den fenomenale tipparen under VM och prickade rätt på samtliga Tysklands matcher samt VM-finalen.

Men dog verkligen Paul i måndags? Dokumentärfilmaren Jiang Xiao, som spelar in filmen ”Who killed the Octopus Paul?", tror att bläckfisken dog redan två dagar före finalen i Sydafrika. I sådana fall var det en annan firre som tippade den sista matchen i turneringen.

– Alla bläckfiskar ser likadana ut. Det är omöjligt att se någon skillnad. Vi har varit i kontakt med det tyska akvariet ända sedan vi började arbeta med filmen, men jag fick intrycket av att de var rädda. Filmen handlar om att avslöja sanningen bakom miraklet, så de blev nervösa,säger hon enligt Guardian.

– Vi har gjort omfattande undersökningar för filmen och jag kan med 60-70 procents säkerhet säga att Paul dog den 9 juli (två dagar före VM-finalen) och att tyskarna allt sedan dess har lurat oss.

Se när Paul eller en annan bläckfisk tippade Spanien som slutsegrare

/
/
/
/
VM
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!