Större än livet själv? Diego Maradona.
1 av 4
Större än livet själv? Diego Maradona. - Foto: LEONARDO CAVALLO / SCANPIX
Lavezzi kan inte köpa mjölk i Neapel.
2 av 4
Lavezzi kan inte köpa mjölk i Neapel. - Foto: Marco Vasini / SCANPIX
Liam Gallagher är ett hängivet City-fan.
3 av 4
Liam Gallagher är ett hängivet City-fan. - Foto: Matt Dunham / SCANPIX
Carlos Tévez stannar i City om oljemiljardärerna får bestämma.
4 av 4
Carlos Tévez stannar i City om oljemiljardärerna får bestämma. - Foto: ANDREW PARSONS / SCANPIX

Krönika: Guds lag mot oljemiljardärens

Två klubbar med lillebrorskomplex ställs mot varandra ikväll.


Diego Maradona i Napoli:

Diego Maradona spelade i Napoli från 1984 till 1991. Under Maradonas tid vann Napoli Serie A två gånger. Det är klubbens hittills två enda Scudettos.

MANCHESTER. Gud är Diego Maradona och Diego Maradona är gud. Det är ingen överdrift när man konstaterar att fotboll angränsar till religion i Neapel. Här om dagen försökte Napolis anfallsstjärna Ezequiel Lavezzi gå ut på stan för att köpa lite mjölk. Det gick sådär kan man säga. Hundratals fans samlades utanför affären.

Huruvida masshysterin är lika stor i Manchester känns högst oklart men det råder inga tvivel kring engelsmännens passion för fotboll. Och nu har Manchester City äntligen ett lag värt namnet.

Speciellt charmigt kanske det inte är, men City är ju inte direkt unika på marknaden. Alla klubbar köper spelare, en del anskaffar till och med superstjärnor för enorma summor pengar.

Mindervärdeskomplexet

Den triggande faktorn för Citys del stavas United. Så fort popbandet Oasis favoritlag når en framgång toppar Sir Alex gäng bedriften och det oftast två gånger om. Självfallet får man komplex.

Manchester City har något stort på gång och spelartruppen ser oförskämt bra ut. Det skadar ju inte heller att ha en stenrik oljeshejk med en bottenlös skattkista som ägare. Men som sagt, speciellt charmigt är det inte. City är snarare ett gäng legoknektar i ljusblåa tröjor än en klubb med hedern i behåll.

Napoli är desto charmigare. Trots att staden andas sent 80-tal (läs. soporna som orört legat i samma gränd sedan 1987). Staden kommer för alltid bara ha en kejsare, en kung, en gud. Hade Maradona sagt åt borgmästarna att byta namn på staden hade han gjort det. Så stor var han och är han, den gode Diego.

"Två skilda världar"

I och med att Neapel har ett syditalienskt arv, som man aldrig blir av med, så delar man lillebrorskomplexet med Manchester City. Men någonstans där upphör jämförelserna. Södra Italien är ett helt annan land jämfört med norra Italien – vissa vill till och med hävda att det är två skilda världar.

Napoli i Champions League, en våt dröm för alla fotbollsälskare. I kväll börjar italienarnas resa i Europa på allvar. På andra sidan dörren står ett Manchester City som inte längre står med mössan i handen och avundsjukt ser på när United roffar åt sig allt.

Matchen börjar 20.45 och sänds på Viasat Sport.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!