Marseilles president Vincent Labrune ser en ny och ren framtid för klubben.
1 av 3
Marseilles president Vincent Labrune ser en ny och ren framtid för klubben. - Foto: Claude Paris/SCANPIX
Har Arsene Wenger tappat bort Arsenals gamla identitet?
2 av 3
Har Arsene Wenger tappat bort Arsenals gamla identitet? - Foto: Sang Tan/SCANPIX
Diduer Deschamps tillsammans med sin målvakt Steve Mandanda.
3 av 3
Diduer Deschamps tillsammans med sin målvakt Steve Mandanda. - Foto: Claude Paris/SCANPIX

Marseille - Arsene Wengers gamla spöke

En av kvällens mer ovissa drabbningar Champions Leagues gruppspel utspelar sig på en arena med öppen kommunistisk anknytning. Arenan är även en plats där Wenger kan få möta sina gamla demoner.


Förutsättningarna:

Marseille har gått uruselt i den inhemska Ligue 1, men har istället lirat utan press eller ångest i Europa. Hemma i Frankriken har laget endast en seger på de senaste tio matcherna, i Champions League har de full pott inför kvällens drabbning. Arsenals ska hålla ögonen på den vindsnabbe Loic Remy, som fått bästa lovord av Arsene Wenger:

- Han påminner mig om en ung Thierry Henry.

Arsenal å sin sida har, som alla vet, verkligen inte kommit till sin rätt den här säsongen. Nu i söndags blev det äntligen seger hemma mot Sunderland, men den satt hårt inne. Och frågan är om Robin van Persie kan leverera med en liknande precision igen? Kan Alexander Song återigen dominera på mitten?

MARSEILLE. I Stade Vélodromes djupa innandöme ställs två livsåskådningar öga mot öga. En gång tillhörde de samma falang, men i dag finns endast ett lag kvar på sin kant. Olympic Marseille, med sina vinande Ernesto Guevara-fanor, ställs mot ett Arsenal som gått vilse i sin egen identitet.

Och frågan är om de kan hitta hem igen?

Arsenal vandrade som bekant från Plumstead till Highbury där runt sekelskiftet och fastnade i norra London. I stadsdelen och arenan med samma namn ägnade de sig sedermera med en nästan 100-årig framgångssaga, en saga som baserades på lokalbefolkningens offervilja och känslan av arbetarklass som präglade klubben.

En känsla som dog och när den känslan försvann gick även framgångarna upp i rök.

Och i kväll gör Arsene Wenger upp med sina franska arbetardemoner från en hamnstad i södra Frankrike. I Marseille ser man ikoniska bilder av Zinedine Zidane lite varstans på fasaderna, man kan snabbt konstatera att Marseille andas fotboll. I reportage efter reportage har stadens nedgångna slum dokumenterats och det har berättats ändlösa historier om hur den röda stjärnan började svaja på Stade Vélodrome.

Efter kvällen kan de röda flaggorna vaja på halvstång bland de tillresta Arsenalsupportrarna.

- Marseille är fotbollens stad i Frankrike, kommenterade Arsene Wenger staden han nu våndas över att behöva besöka igen.

För hur man än vrider och vänder på det politiska spektrumet, var det nämligen en annan typ av incident som gjorde att Wenger vände staden ryggen. Marseilles ligaguld säsongen 1992-93 blev fråntaget efter att den tidigare presidenten Bernard Tapie, fängslats för mutbrott. Wenger, som då återfanns i Monaco, gjorde offentligt att han misstänkte Tapie för att ha närmat sig Monacos lirare.

Och det är där vi nu står. Två lag som en gång med glädje kunde se varandra i ögonen, men som nu avger två annorlunda spegelbilder. Det ena laget har gått den långa Golgatan till ett rent rykte, det andra har förvandlats till en grushög från ett tidigare oövervinnligt lag.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!