Robin van Persie satte 3-0 i slutet av den första halvleken.
Mark van Bommel och hans Milan var på väg mot ett stort fiasko borta mot Arsenal.
5 av 6
Milan var på väg mot ett nytt Europafiasko. Men klarade sig undan med nöd och näppe.
6 av 6

Milan vidare - trots Arsenals chocköppning

4-0-segern i Milano räddade Zlatan Ibrahimovics Milan. Returen i London blev en mardröm. 3-0 till Arsenal - men Milan ändå klara för kvartsfinal.

Benfica också vidare

Benfica gör Milan sällskap till kvartsfinalerna. Portugiserna fick det tufft hemma mot Zenit och matchen var länge öppen - trots att Maxi Pereira öppnade målskyttet strax innan paus.

Men på övertid satte hemmalagets Nelson Oliveira 2-0 och säkrade därmed avancemanget till nästa omgång.

LONDON. 4-0-ledningen från det första mötet käkades upp blixtsnabbt och Milan var på väg mot säsongens största fiasko i returmötet borta mot Arsenal.  Men Zlatan Ibrahimovics gäng höll undan och kunde med nöd och näppe ta sig vidare till kvartsfinalerna med totalt 4-3. Tränaren Max Allegri var aldrig orolig - men många Milansupportrar kommer nog inte hålla med.

- Jag såg inget skrämt lag, vi har erfarna spelare och i halvtid sa jag till dem att tänka som om det fortfarande stod 0-0, säger han efter matchen i London.

- Vi misslyckades taktiskt, vi är inte glada över det, men målet var att ta oss vidare, säger Allegri.

Men det började riktigt illa

Det var nog inte många som hade räknat med Arsenal inför returen. Men efter endast sex minuter hade hemmalaget fått sin drömstart mot Zlatan Ibrahimovics "Rossoneri". Mittbacken Laurent Koscielny hittat rätt på hörna och nickade bollen förbi Milanmålvakten Christian Abbiati. Och det skulle inte dröja särskilt länge till nästa mål. Den här gången var det Tomas Rosicky som, efter att försvarsstjärnan Thiago Silva gjort bort sig helt och hållet, kunde placera in 2-0-målet.

Milan var paralyserat och hade ingenting att säga till om. Desto värre blev det när Robin van Persie slog in 3-0 på straff efter att Alex Oxlade-Chamberlain dragits ner i straffområdet av Milanförsvararen Mesbah.

- Det som inte fick hända hände i första halvlek, sa mittbacken Mexes efter matchen.

Zlatan hade en av sina sämre matcher

"The Gunners" var bara ett mål ifrån förlängning. Men trots att hemmalaget radade upp målchanser även i den andra halvleken, lyckades Milan spika igen och till slut avancera till kvartsfinalerna. Milanmittfältaren Antonio Nocerino lyckades även han missa öppet mål efter en briljant passning från inbytte Alberto Aquliani.

– Vi spelade inte bra i första halvleken. Vi gav bort målen enkelt och vi gjorde det svårt för oss. I den andra halvleken spelade vi bättre och vi gick vidare. Men ja, det var verkligen läskigt, säger Milan-stjärnan Urby Emanuelsson till Viasat efter matchen.

Milanmålvakten Christiano Abbiati gjorde en briljant dubbelräddning i matchen och kunde andas ut efteråt.

- Vi var på väg att kasta bort en fyramålsledning, konstaterade han efter matchen.

Svensken då?

Zlatan Ibrahimovic hade en av sina sämre matcher och stod offside alldeles för många gånger. Den svenske landslagskaptenen spelade upp sig andra halvlek där han vann viktiga frisparkar och uppspel. Men efter de tre senaste matchernas briljans förväntar sig nog många mycket mer av "Ibra".