Pep och Zlatan - inte bästa vänner. En ny biografi om Pep Guardiola förklarar varför Zlatan tvingades bort från Barcelona efter bara en säsong.
1 av 3
Pep och Zlatan - inte bästa vänner. En ny biografi om Pep Guardiola förklarar varför Zlatan tvingades bort från Barcelona efter bara en säsong. - Foto: Manu Fernandez/Scanpix
Mycket kretsade kring den här lille mannen, Lionel Messi.
2 av 3
Mycket kretsade kring den här lille mannen, Lionel Messi. - Foto: Manu Fernandez/Scanpix
Pep Guardiola, en firad man i Barcelona.
3 av 3
Pep Guardiola, en firad man i Barcelona. - Foto: Manu Fernandez/Scanpix

Guardiola-biografi avslöjar: Därför tvingades Zlatan bort från Barca

Zlatan Ibrahimovic och Pep Guardiola kom inte överens under Zlatans tid i Barcelona, vilket ledde till att Zlatan tvingades bort från klubben. En ny biografi om Guardiola avslöjar nu varför Zlatan lämnade Barca efter bara en säsong.


Zlatans karriär

1999–2011 Malmö FF 40 matcher 16 mål

2001–2004 Ajax 74 matcher 35 mål

2004–2006 Juventus 70 matcher 23 mål

2006–2009 Inter 88 matcher 57 mål

2009–2010 Barcelona 29 matcher 16 mål

2010–2012 Milan 61 matcher 42 mål

2012–? PSG 10 matcher 10 mål

Zlatan Ibrahimovic gick till hård attack mot sin förre tränare i Barcelona, Josep "Pep" Guardiola, i sin storsäljande självbiografi "Jag är Zlatan Ibrahimovic" som kom ut förra året. Det framgick även i boken att Guardiola frös ut Zlatan, som lämnade Barcelona för Milan efter bara en säsong.

Nu kommer "Pep Guardiola - another way of winning", en biografi om Guardiola som beskriver hur Zlatan hamnade i Peps frysbox och slutligen bort från klubben. Det är journalisten Guillem Balague som talat med Pep och människor i hans närhet och sammanställt en bok om Guardiola, med fokus på hans tid i Barcelona.

I boken beskriver Balague hur Pep tänkte när han övervägde att bänka Zlatan i returmötet med Inter i Champions League-semifinalen 2010. Zlatan hade gjort en dålig insats under första mötet, men Guardiola valde att starta Zlatan som central anfallare i stället för Lionel Messi ändå.

”Pep lyssnade till sin hjärna i stället för sitt hjärta. 'Ibra' startade matchen men var inte delaktig i spelet och byttes därför ut i den 63:e minuten. Barcelona lyckades inte ta sig vidare och Guardiola bestämde sig för att aldrig mer låta hjärnan styra över hans instinkt igen", skriver Balague.

Efter att Barcelona åkt ur Champions League förlorade Zlatan sin plats i startelvan och lämnade sedan Barcelona.

"Det känslomässiga avståndet mellan Pep och Ibrahimovic gjorde det lättare för Pep att göra sig av med Ibrahimovic. Men beslutet kostade. Pep hade svikit sig själv genom att inte lyssna på sina instinkter och han kände att han svikit Ibrahimovic för att han inte fått ut hans maximala kapacitet i Barcelona", skriver Balague.

Nu väntar vi med spänning på vad Zlatan ska komma med för kontring. Tills dess får kan vi hålla till godo med alla Zlatans mål för Barcelona.


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!