Superstjärnorna lira för att med dunder och brak inviga den nya arenan i Groznyj.
1 av 3
Superstjärnorna lira för att med dunder och brak inviga den nya arenan i Groznyj. - Foto: Misha Japaridze/SCANPIX
Diego Maradona i farten igen.
2 av 3
Diego Maradona i farten igen. - Foto: Musa Sadulayev/SCANPIX
Även Luis Figo fanns på plats.
3 av 3
Även Luis Figo fanns på plats. - Foto: Misha Japaridze/SCANPIX

Vad gjorde Maradona i Tjetjenien?

Diego Maradona och Jean-Pierre Papin befann sig tillsammans med andra avdankade stjärnor i Groznyj för spel mot tjetjenska presidenten.


Trupperna:

Världslaget: Diego Maradona, Franco Baresi, Alessandro Costacurta, Luis Figo, Roberto Ayala, Enzo Francescoli, Jean-Pierre Papin, Cristian Vieri, Ivan Zamorano, Dida, Fabien Barthez, Robbie Fowler, Steve McManaman.

Kaukasuslaget: Khloponin, Kadyrov, Baysulatov, Dasaev, Delimkhanov, Alkhanov,s Alautdinov, Dzhabrailov, Fedkov, Ibragimov, Kanokov, Sadaev, Katsaev, Tsutsulaev, Daudov.

GROZNYJ. Visst, Barcelona blev spanska mästare, Manchester City blev klara för Champions League och Milan van Serie A. Veckans mest intressanta match spelades ändå i tjetjenska Groznyj.

Huvudpersoner var Tjetjeniens blodsbesudlade president Ramzan Kadyrov och ett järngäng av avdankade superstjärnor med Diego Maradona i spetsen.

Anledningen till att han och snubbar som Fabién Bartez, Robbie Fowler och Cristian Vieri hade vägarna förbi Groznyj en onsdagskväll var att stadens nya fotbollsstadion skulle invigas.

En händelse som Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov såg till att fira ordentligt – titta bara på den fullständiga laguppställningen här till höger. För pausunderhållningen stod Craig David – en man som var som hetast när two-step hade sina femton minuter kring millennieskiftet.

1,73 miljarder

Föredettingar eller inte – att få så pass stora namn till Tjetjenien är naturligtvis en gigantisk PR-triumf för Kadyrov och hans gäng. För bara några år sedan var Groznyj bokstavligt talat en stor grushög, sönderbombad i de två krigen med Ryssland. En del av allt grus var Groznyjs gamla Dynamostadio – där Ramzan Kadyrov far Achmat Kadyrov mördades i ett bombattentat 2004.

Man kanske borde unna Ramzan Kadyrov att få lira lite boll mot Maradona och gänget nu när en toppmodern arena – som sägs ha kostat 1,73 miljarder kronor – står klar i det en gång så nedgångna Groznyj.

Tittar man närmare på vem Ramzan Kadyrov är blir det dock lite svårare att unna honom den glädjen: han beskrivs som ett as som låter tortera meningsmotståndare – och ska dessutom personligen delta i tortyren, enligt den mördade journalisten Anna Politkovskaja. Och just det, mordet på den undersökande journalisten Politkovskaja tros av människorättsaktivister ha beordrats av Kadyrov.

Trots namnen - brakförlust

Kanske var det var det av rädsla för presidenten som världslaget torskade mot Kadyrovs Kaukasus-elva. Trots ett snyggt frisparksmål från Maradona – otagbart för en fastfrusen Rinat Dasajev – vann hemmalaget med 5-2. Kadyrov passade fram till fyra av målen.

Fast i vanlig ordning säger sig spelarna att de inte hört något om något knas, och att det i så fall inte är deras sak.

– Vi har varit på många ställen över hela världen. Jag frågade killarna som är inblandade och de sa att det inte var något problem, sa Steve McManaman efter matchen.

Ungefär det samma sa Ruud Gullit när han presenterades som ny tränare för Terek Grozny i januari.

Pengarna lockar

Nu är ju varken Gullit och McManaman i Groznyj enbart för sin kärlek till sporten och det tjetjenska folket. I samband med en liknande match i mars påstod arrangörerna att brassestjärnor som Cafú och Romario spelade gratis – något de sedan förnekade när de kommit hem till Brasilien.

Spelarna låter sig köpas för att ge en blodsbesudlad diktator ökad popularitet bland sitt folk och PR utomlands. Det är rätt sorgligt.

Bilderna från storstjärnornas batalj med diktatorn:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!