I Moldavien firar de ändå Sovjets besegrande av Nazityskland.
1 av 4
I Moldavien firar de ändå Sovjets besegrande av Nazityskland. - Foto: JOHN MCCONNICO/SCANPIX
Den föredetta sovjetstaten Moldavien står för kvällens motstånd.
2 av 4
Den föredetta sovjetstaten Moldavien står för kvällens motstånd. - Foto: JOHN MCCONNICO/SCANPIX
3 av 4
- Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Eric Hamrén kan inte ha missat hur illa ställt det är med landslaget utan Zlatan Ibrahimovic.
4 av 4
Eric Hamrén kan inte ha missat hur illa ställt det är med landslaget utan Zlatan Ibrahimovic. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Ehrnberg: Står vi och faller med Zlatan?

Sverige spelare i kväll sin femte EM-kvalmatch. Motståndare är Moldavien med drygt 4,5 miljoner invånare.


Kvällens match:

Drabbningen mellan Moldavien och Sverige går av stapeln 20.30 i kväll och sänds på TV3 med start 20.00.

CHISINAU. Låt oss ponera att Sverige förlorar kvällens drabbning med Moldavien. Låt oss leka med den tanken en stund. För även om något sådant inte ska kunna ske kan vi ändå tillåta oss att leka med synapserna:

"Kataztrof". "Zvenska landzlaget förnedrat på främmande mark". "Zverige utan Zlatan är zom zaltgurka utan burk".

Dessa är bara ett fåtal av rubrikerna som undertecknad kan spåna fram på exakt 33 sekunder. Med andra ord ska vi helt enkelt krossa den forna sovjetiska staten. Och i samma veva ska vi även lägga beslag på något som försvunnit från den blågula tröjan.

Lagkänslan.

Säga vad man vill om det svenska landslaget, men det är inte riktigt längre ett lag. Det är inte längre ett lag i harmoni där grundstommen är kollektivet, där gemenskapen är nyckeln eller där Klas Ingesson ryter på alla som inte gör sitt jobb. Nu är det ett lag som kretsar kring en spelare.

Men även om vi alla önskar att Zlatan Ibrahimovic var med så skulle inte särledes mycket förändras med honom på plan. För det är inte nödvändigtvis han som är problemet. Problematiken ligger i att alldeles för många i landslaget har fått för sig att de står och faller med den italienske mästaren.

Så är inte fallet.

Vi är inte på något sätt Spanien. Vi är inte heller England. Eller Tyskland för den delen. Vårt lag saknar (undanräknat "Ibra") all form av genuin spetskompetens. En av våra största stjärnor spelar för fan inför ett publiksnitt som harvar runt 5 000.

Är Anders Svensson då bäst i laget?

Nej.

Är han måhända den störste stjärnan?

Om vi utgår från att Johan Elmander, Kim Källström och Andreas Isaksson går till Galatasaray.

Då ska vi ha en diskussion i den frågan.

Tidigare har ett stjärnfattigt lag aldrig varit ett problem. Det svenska landslaget har haft sina duster internt, men utåt har laget alltid varit homogent. Det har varit en vandrande blobb av pliktkänsla och arbetsvilja, en klump designad av solidaritet och jämställdhet. Nu när vår bäste spelare inte kan delta, då är det helt enkelt upp till den blå maskinen att återigen leverera. Och för allt i världen - ge hellre bollen till snubben som alltid springer i motvind än till Tacosåsen från Elfsborg.

Annars kan Moldavien mycket väl gå segrande ur kvällens batalj.

"Harrisburg", "Tjernobyl" eller "Fukushima" - rubriksättningen är inte färdig ännu, för vi kommer inte att förlora. Men om vi gör det, då kommer det bli ett mediekrig om vem som har den bästa rubriken.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!