Så här ser många av de brasilianska arenornas gräsmattor ut.
1 av 3
Så här ser många av de brasilianska arenornas gräsmattor ut. - Foto: Lennart Månsson/BILDBYRÅN
Det brasilianska folket undrar två saker: kommer Neymar att leverara? och hur kommer gräsmattorna att se ut?
2 av 3
Det brasilianska folket undrar två saker: kommer Neymar att leverara? och hur kommer gräsmattorna att se ut? - Foto: Natacha Pisarenko/AP/SCANPIX
Under Copa America tidigare i år fick vi bevittna katastrofalt usla gräsmattor.
3 av 3
Under Copa America tidigare i år fick vi bevittna katastrofalt usla gräsmattor. - Foto: Fernando Llano/AP/SCANPIX

Brasiliens skräck inför VM: usla gräsmattor

År 2014 arrangerar det fotbollstokiga Brasilien VM för första gången på 64 år. Men det finns många frågetecken att räta ut...


BRASILIEN. När allsvenskan anno 2010 sparkades igång handlade snacket om andra saker än förväntningar inför säsongen och potentiella genombrott. Istället riktades massiv mot kritik mot SvFF som hade schemalagt säsongsstarten så tidigt som i mars månad. Resultatet? fotbollsplaner av fullständigt horribel kvalité. Det är dock något som kan komma att bli vardagsmat när VM 2014 går av stapeln i det fotbollstokiga landet Brasilien.

– Visst utvecklas vi men det finns mycket kvar att göra ännu. Jag tror att ett av de största problemen är bristen på träningsfaciliteter vilket gör att lagen måste träna inne på arenan. Det sliter på gräset, säger argonomen Maristela Kuhn till tidningen globoesporte.

Dilemmat med gräsvalet

Det kryllar av lag som deläger arenor för att spara på slantarna, och konstigt vore det väl annars; i ett fotbollstokigt land som Brasilien finns flera hundra lag som tävlar på hög nivå. Alla får chansen att utmana de stora lagen i form av cuper och så kallade "distriktsmästerskap". Som ett exempel huserar Estádio Olímpico João Havelange, i folkmun kallat "Engenhão", tre storklubbar från Rio de Janeiro: Flamengo, Fluminense och Botafogo. Totalt spelas över 60 matcher på arenan under 2011 års säsong.

Men det är inte enbart flitigt matchande som skapar problem för värdnationen. De tampas ständigt med det varma klimatet. I Europa använder sig de flesta storlagen av så kallat "vintergräs" som är av en stark grön färg och som klarar av kyliga årstider. Det är inte ett alternativ i Brasilien, som istället använder sig av "Bermudagräs". Men det är svårt att hitta en mellanväg, outhärdlig sommarvärme avlöses av torr vinterkyla i vissa delar av det stora landet, vilket tär på gräsmattorna. Så pass mycket att de inte går att reparera.

"Är helt otänkbart för oss"

Och trots att Brasilien är på uppgång ekonomiskt, har man inte råd att lägga tillräckligt med resurser på planskötning. Kontrasten mot miljarderna i Europa är enorm.

– De (européerna) har en budget till absurdum när det gäller planskötning. De kan spendera så mycket som en miljon euro (8,8 kronor reds anm.) per år, något som är helt otänkbart för oss, säger Daniel Tapia, planskötare för São Paulos hemmaplan Morumbi.

Och att ta efter den europeiska trenden att byta ut gräsmattan flera gånger per år är heller inte aktuellt. Det finns helt enkelt inte leverantörer som erbjuder de 100-meters-längder som krävs. De största måtten i Brasilien är knappa 40 meter långa, vilket innebär att man isåfall måste överlappa gräset vid en omläggning.

– Här byter vi bara ut de delar som sliter mest, oftast bara målområdet, säger Artur Melo, planskötare på Engenhão i Rio de Janeiro.

"Varför bygga arenor om de inte ens fungerar?"

När VM 2010 gick av stapeln i Sydafrika var problemen de samma. Spelare och ledare klagade på att planerna var i för dåligt skick, något som Brasilien nu fruktar ska hända igen år 2014. Det största problemet man kommer att stöta på är - hur konstigt det än låter - bristen på solljus. Att arrangera ett mästerskap medföder miljontals förväntansfulla fans som vill bevittna sina landslag från närmast möjliga avstånd, vilket kräver att man måste bygga moderna, slutna arenor, som inte släpper in lika mycket soljlus.

– Det är som att odla gräs inomhus. Det är bara vintergräs som klarar av så mycket skugga, och vintergräs tål inte sommarvärmen i det här landet, säger Daniel Tapia som jobbat som planskötare på Morumbi i över 20 års tid. Han fortsätter:

– Här är dilemmat: Varför ska man bygga dyra arenor om de inte ens fungerar efter mästerskapet?, frågar han sig.

En lösning på problemet kan vara artificiellt ljus. Men även det är ett kostnadsproblem.

Många frågetecken som måste rätas ut

Inte heller tiden då VM spelas talar för att planerna ska vara i dugligt skick. Mästerskapet spelas nämligen på vintern, när förutsättningarna är som allra sämst. Fifas lösning på problemet är att tänka kortsiktigt genom att använda det gräs som är bäst lämpat för årstiden. Men Feliciano Alves, planskötare på Nogueirão som huserar storlag som Cruzeiro och Atlético Mineiro, är tveksam om det skulle hjälpa.

– Det råder fortfarande många tvivel om det är en bra lösning, säger han.

/
/
VM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!