Monday James, fotbollsspelare
Hammarbys Monday James vill inte kännas vid det omtalade åldersfusket i hemlandet. - Foto: Marcus Ericsson/BILDBYRÅN

Monday James: ”Aldrig hört talas om åldersfusk”

Det har länge spekulerats om att ett flertal nigerianska fotbollsspelare har fuskat med åldern. Hammarbys Monday James slår ifrån sig: ”Inget jag hört talas om”.


Nigerianska spelare i allsvenskan

Aktiva:

Dominic Chatto (Häcken)

Abiola Dauda (Kalmar)

Peter Ijeh (Syrianska)

Monday James (Hammarby)

Tidigare:

Michael Adeyinka (Gif Sundsvall)

Yakubu Alfa (Helsingborg)

Kevin Amuneke (Landskrona)

Kingsley Amuneke (Landskrona)

Samuel Ayorinde (AIK)

John Chibuike (Häcken)

Justice Christopher (Trelleborg)

Prince Ikpe Ekong (Djurgården)

Bala Garba (Gif Sundsvall)

NIGERIA. Året var 1999 och Anthony Kojo Williams hade nyss tillträtt som ny ordförande för det nigerianska fotbollsförbundet, NFF. Tre månader senare var han arbetslös. Han misslyckats med att få med sig förtroendet från de andra styrelsemedlemmarna.

"Vi fuskar alltid - det är fakta"

Kojo Williams är en av flera som hävdar att man i Nigeria, medvetet fuskar med fotbollsspelares åldrar för att ge sig själva fördel i mästerskap och mindre turneringar. Förra året sprack bubblan totalt - Williams gick till öppen attack mot NFF.

– Vi använder för gamla spelare i junior-mästerskapen, det vet jag. Varför inte bara säga det? Det är ju sanningen. Vi fuskar alltid, det är fakta, sa han till BBC.

Monday James: "Jag är född 1986"

Under åren har svensk fotboll haft ett flertal nigerianska spelare i både allsvenskan och superettan. Och i dag återfinns spelare som Peter Ijeh, Dominic Chatto och Hammarbys Monday James. Den sistnämnde är övertygad om att man inte fuskar med åldrarna i hemlandet.

– Jag har aldrig hört talas om det där förut, men jag tror inte att de nigerianska spelarna fuskar. De föddes med den åldern och använder den, säger Monday James i en videointervju till studentsajten Yttersidan.

Han fortsätter:

– Du kan ju inte ändra ditt pass du får av regeringen och om du gör det vore det bara dumt, det skapar mer problem för dig själv.

På frågan om han själv verkligen är född år 1986 svarar han utan att tveka:

– Ja.

Förbundet lyssnar inte

Monday James är inte ensam om att förneka ålderfusket. På samma sätt är Kojo Williams inte ensam om att häva att det faktiskt finns. Den nigerianske journalisten Adokiye Amiesimaka är helt övertygad om att den förre lagkaptenen för landets U17-lag, Fortune Chuckwudi, var för gammal för att bära tröjan. Amiesimaka hävdar att han har bevis, men att förbundet NFF vägrar lyssna.

– Jag går ju inte ut med ett sådant här påstående offentligt utan att vara helt säker på mina fakta. Och det finns dokumenterat bevis på allt jag sagt om honom, sa journalisten till Supersport.

– Vad förbundet borde ha gjort var att direkt börja undersöka det här. Med de bevis som finns, hade det inte tagit mer än några minuter att komma fram till sanningen, sa Amiesimaka då.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!