4 av 6
5 av 6
6 av 6

Zlatan, Zlatan, Zlatan

Zlatan Ibrahimovic ledde Sverige till en seger i den viktiga VM-kvalmatchen hemma mot Österrike.

STOCKHOLM. Det verkade hopplöst. Sverige låg under efter en dålig första halvlek och när kvitteringen väl kom missades alla chanser att ta ledningen. Då klev han, som så ofta förr, fram. Zlatan Ibrahimovic alltså.

Redan från början så var Österrike, med tre mittbackar på planen, det starkare laget även om det syntes att matchen betydde mycket för båda lagen som också bytte några halvchanser.

Harnik högg till

Och sen, i den 29:e matchminuten, small det. Efter något som såg ut som en misslyckad frisparksvariant letade sig bollen fram till en fristående Martin Harnik som kunde placera in 1-0 bakom Andreas Isaksson.

Bara minuten senare, nästan direkt på avspark, sköt Johan Elmander ett skott som träffade insidan av den österrikiske målvakten Robert Almers vänstra stolpe.

Nära, nära. Men också så nära som Sverige skulle komma under den första halvleken.

Bra match av Isaksson

För istället för svenska chanser var det Österrike som tog sig fram till lägen och Isaksson fick vid ett par tillfällen sträcka ut rejält, inte minst när han superräddade ett friläge från Österrikes storstjärna David Alaba i den 35:e matchminuten.

– En fantastisk räddning, sa förbundskaptenen Erik Hamrén efter matchen.

Men något hände i paus. Sverige kom ut som ett nytt lag och redan tre minuter efter att den andra halvleken blåsts igång var Martin Olsson nära med ett distansskott efter en hörna.

Mindre än tio minuter var det dags på riktigt. Vänsterbacken Olsson hade tagit sig upp i offensivt straffområde och bollen låg vid Ibrahimovics fötter ute på vänsterkanten. En Ibrahimovic som med ett precisionsinlägg skulle hitta fram till Olsson som dök framåt och nickade in kvitteringen.

Zlatan klev fram

Där och då vaknade Friends Arena på riktigt, efter att den svenska publiken under hela första halvlek hade blivit utsjungen av de österrikiska bortafansen, och Sverige inledde en offensiv.

Ibrahimovic missade ett friläge, Ibrahimovic slog en frispark tätt över och Anders Svensson var nära från distans. Men inget mål.

Förbundskaptenen Erik Hamrén tycktes beordra full fart framåt. Jimmy Durmaz och Kim Källström klev in  istället för Rasmus Elm och en skadad Mikael Lustig

Men ingenting tycktes fungera.

Då slog han till.

I den 86:e matchminuten klev lagkaptenen fram och slog in 2-1.

– Zlatan är ju vår matchvinnare. Stora spelare ska kliva fram i stora matcher, och det gjorde han, sa Hamrén.

Sverige är klart för play off-spel och matchen mot Tyskland på tisdag blir betydelselös, i och med att tyskarna besegrade Irland på hemmaplan.

BILDSPECIAL: Sverige vände – och segrade