Efter sin sjunde guldboll berättar Zlatan om sitt nya liv i Paris.
1 av 5
Efter sin sjunde guldboll berättar Zlatan om sitt nya liv i Paris. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
31-åringen säger att det inte har varit helt enkelt att anpassa sig: "Det var inte lätt i början".
2 av 5
31-åringen säger att det inte har varit helt enkelt att anpassa sig: "Det var inte lätt i början". - Foto: Ap/SCANPIX
Supterstjärnan om vad som ska stå på hans gravsten: "Det ska inte handla om fotboll".
3 av 5
Supterstjärnan om vad som ska stå på hans gravsten: "Det ska inte handla om fotboll". - Foto: Ap/SCANPIX
Sveriges bäste spelare genom tiderna är ändå tveksam till om upphämtningen mot Tyskland är årets prestation i Sverige: "Det vet jag inte".
4 av 5
Sveriges bäste spelare genom tiderna är ändå tveksam till om upphämtningen mot Tyskland är årets prestation i Sverige: "Det vet jag inte". - Foto: Michael Sohn/SCANPIX
På onsdag inviger landslaget nya nationalarenan Friends Arena – här är en bild från första träningen på plats.
5 av 5
På onsdag inviger landslaget nya nationalarenan Friends Arena – här är en bild från första träningen på plats. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Så vill Zlatan ha sin gravsten

Med en sjunde Guldboll under sin arm leker Zlatan Ibrahimovic fotbollsliv. Men det har inte varit helt enkelt att komma in i nya hemstaden Paris: – Det var inte lätt i början.


Zlatan om nomineringen till augustpriset

– Jag fick veta om att vi var nominerade. Men jag ska vara ärlig. Jag kan inte så mycket om det här, om litteratur. De säger att­ ­bara att vara nominerad är en stor sak och det är en ära för mig. Jag tar det som en komplimang, såklart. Det enda jag ville från början var att boken skulle få ett gott omdöme, inte att den skulle sälja hur mycket som helst, det viktiga för mig var att folk skulle tycka att den var bra, inte att den sålde, säger han till Aftonbladet

PARIS. Zlatan Ibrahimovic, 31, är hela Paris Saint-Germains hjälte. Han bär laget på sina axlar och med sina tio mål leder han skytteligan i Ligue 1 efter tolv omgångar. Just nu är han avstängd efter karatesparken i bröstet på Saint Etienne-målvakten Stephane Ruffier. En vila som han själv uppskattar. Men vid sidan av fotbollen har flytten till Paris varit jobbig för världsstjärnan som precis har hittat ett boende.

 – Ja. Det stämmer. Vi känner att vi börjar komma in i livet här nu. Det är en stor stad, det var inte lätt i början. Alla jagade mig från vänster och höger och överallt, vart man än kom, så var det folk. Och när man väl var på hotellet så var det folk som väntade utanför. Jag fick aldrig den vilan man får när man har ett hem. Och det kan bli konsekvenser av det på plan för så som du mår utanför plan mår du på plan. Men jag har hanterat det bra och det har känts bra hela tiden. Jag har fått mycket hjälp av alla här. Spelarna och alla personer runt om. Jag har klarat mig bra hittills, säger han till Aftonbladet.

Det ska stå på Zlatans gravsten

Under måndagen vann han sin sjunde (!) guldboll och de flesta tyckte att han var en självklar vinnare av priset. Lika självklar som julen i Sverige?

https://twitter.com/Jonas_Gardell/status/268093711727067136

Folk är till och med ironiska över att 31-åringen vinner priset som Sveriges bästa fotbollsspelare.

https://twitter.com/isakaxell/status/268103002005594114

Men många börjar redan fundera hur svensk fotboll kommer se ut när 31-åringen bestämmer sig för att lägga skorna på hyllan. Själv funderar han på vad som ska stå på hans gravsten.

– Det ska inte handla om fotboll. Förhoppningsvis får familjen rista in något. De får bestämma. Men inget om fotboll. Fotbollen en sak, privatlivet en. Jag vill att folk ska komma ihåg en för det jag gjorde på planen. Men det vid ­sidan om vill jag hålla för mig själv.

Inför Sveriges bragdupphämtning mot Tyskland var det många i media som reagerade på att Zlatan påstod att 95 procent av det som skrivs inte är sant. Nu väljer Zlatan att förklara sitt utspel. 

– Nej, men det var mer för att försöka få dem att förstå att, det media skriver, det är mycket media som styr. Så… Absolut. Det var mer ett med­delande till de yngre spelarna att det är kul med media i början och sen blir det att man kommer till en nivå där media kan manipulera själva spelaren. Och det är där det blir jobbigt för spelaren. Det är inte media som ska styra utan du ska vara stark som den person du är och kommer att bli och kunna hantera det på ett bra sätt. Det var då jag menade att allt som skrivs är inte sanningen, säger han till Aftonbladet.

"Vi gjorde vårt jobb"

I konkurrens med Therese Alshammar, Marcus Hellner och Daniel Sedin kan det svenska herrlandslaget vinna årets prestation på idrottsgalan för sin imponerande upphämtning mot Tyskland i VM-kvalet. Men Zlatan är tveksam till om de är värda priset. 

– Det vet jag inte. Det var en enda match. Klart att den var viktig. Men det beror på hur man ser på det, hur man vinner bragdguldet. Från att varit uträknade gjorde vi ett mirakel och kom upp till 4–4. Men om vi ska ha något pris för det, det vet jag inte. Vi är fotbollsspelare och gjorde vårt jobb. Hade vi vunnit och det varit en final, okej. Men nu, vi får se, det är inget jag tänker på, säger han till tidningen

Förutom guldbollen vann Zlatan prisen som årets anfallare och årets mål. 1–0-målet mot Frankrike under EM – som dessutom vann priset som EM:s snyggaste mål – som vi alla kan se om och om igen. 


/
/
PSG
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!