Jon Obi Mikel, mannen bakom Chelseas kräftgång.
1 av 6
Jon Obi Mikel, mannen bakom Chelseas kräftgång. - Foto: TIM HALES/AP/SCANPIX
Carlo Ancelotti måste hitta lösningen.
2 av 6
Carlo Ancelotti måste hitta lösningen. - Foto: Matt Dunham/AP/SCANPIX
Chelsea tog en viktig seger i Champions League under tisdagskvällen.
3 av 6
Chelsea tog en viktig seger i Champions League under tisdagskvällen. - Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/SCANPIX
Fernando Torres gör ett av sina två mål mot Chelsea.
4 av 6
Fernando Torres gör ett av sina två mål mot Chelsea. - Foto: TIM HALES/AP/SCANPIX
Statistiken talar sitt tydliga språk.
5 av 6
Statistiken talar sitt tydliga språk. - Foto: GUARDIAN
Chelseas manager Carlo Ancelotti har fått rejäla problem.
6 av 6
Chelseas manager Carlo Ancelotti har fått rejäla problem. - Foto: SCANPIX

Därför kommer Chelseas kräftgång fortsätta

Nyheter24 granskar statistiken och matematiken bakom Chelseas urusla form. Läs här varför mästarna och giganterna mycket väl åker på en ny förlust mot nykomlingarna Newcastle.


Chelsea är katastrofala utan Lampard

Chelseas matcher i Premier League med Frank Lampard.

Chelsea - West Bromwich 6-0.

Lampard svarade då för ett mål.

Wigan - Chelsea 0-6.

Chelsea - Stoke 2-0.

På de tre inledande matcherna hade man tagit 9 poäng och hade 14-0 i målskillnad.

Utan Lampard har man tagit 19 poäng på 11 matcher och har på de 11 matcherna en målskillnad på 14-9.

LONDON. Expertkommentering inom sport i allmänhet och fotboll i synnerhet blir ofta fyllda av klyschor och allmänt dravell.

– Det är bättre att släppa in ett mål tidigt i matchen än i slutet, är ett klassiskt konstaterande från Martin Dahlin.

Kommentarerna tenderar ofta att belysa det mest uppenbara. Därför granskar nu Nyheter24 det som ligger bakom det uppenbara.

Första lag till rakning blir Chelsea och Nyheter24 lägger fram bevisen till varför laget mycket väl kan komma att förlora mot Newcastle på söndag.

Nyckeln är på mittfältet

Inte helt oväntat blir ett lag sämre utan en av sina nyckelspelare. Frank Lampard har länge varit skadad och endast ställt upp i tre matcher av årets Premier League. Samtliga tre blev vinster, varav två blev rena utskåpningar.

Carlo Ancelotti valde därefter att ersätta den skadade mittfältarens roll med Jon Obi Mikel, men nigerianen är i grunden en defensiv, hårt jobbande bollvinnare, inte en graciös passningsspelare.

Ingen större chock där.

Vad som däremot är intressant, är vad Ancelotti missat gällande spelarens bristande bollkontroll och speluppfattning.

Frank Lampard hade under den stora segermatchen hemma mot West Bromwich i premiären ett passningratio på 89 procent till rätt adress.

Under Chelseas förlust nu senast mot Birmingham leverade Mikel 81 procent av passningarna till rätt spelare.

Återigen, ingen större chock att det är en skillnad, men det är var spelarna slår sina felpassar som är det intressanta. (Notera bild nummer två här ovan).

Av Lampards felpassar i vinstmatchen mot Stoke, passade han inte en enda pass fel på Chelseas egen tredjedel av planen.

Mikel däremot, slog sammanlagt tio felpassar endast ett trettiotal meter från eget mål när mästarna mötte Sebastian Larssons Birmingham. Laget från Englands näst största stad gjorde segermålet just efter en fatal felpass i den sista tredjedelen.

Det tydliga taktiska draget från den tidigare Milantränaren är att han utsett nigerianen som spelfördelare i den defensiva zonen. I det två matcherna Chelsea vann innan chockförlusten mot Liverpool spelade Mikel endast en galen passning på egen planhalva och på det tre senaste har det sammmanlagt blivit 15 dåraktiga snedpassningar.

Något måste förändras om laget återigen ska finna storformen. Frågan är dock om Ancelotti kan förändra ett redan inrutat system - eller om Mikel har talang nog att lyfta sitt eget spel.

Framtiden får avvisa

Att ge utlåtanden som expert är en svår konst. Att förutspå framtiden är än svårare. Klychorna haglar under direksändningar och ofta framstår experterna som mer kunniga, ju hårdare de pressar sina observationer. Samtidigt är observationerna ofta något alla redan sett.

I sporter som är betydligt mindre öppna för skrällar är statistik ett ytterst vettigt angreppssätt för att komma fram till huruvida ett lags spelstil påverkar matchen och därmed förutspå utgången.

I fotbollens förtrollade värld är det betydligt svårare. Enligt statistiken finns det taktiska drag som motståndarna kan utnyttja, exempelvis hög press på bollhållare i uppspelsfasen, vilket i sin tur genererar misstag från Chelseaspelarna.

Mer tydligt hur överskattade vissa expertkommentatorer är kan ni se här. Notera att Terry Venables säger att man måste tänka som en manager för att bli bättre på livebetting. Uppenbart flyger det inte många revolutionerande tankar genom en managers huvud.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!