Tjeckien jublar.
Tjeckien jublar. - Foto: SCANPIX/AP

Tjeckiens superskräll – vann finalen mot Ryssland

Tjeckien stod för en jätteskräll och besegrade Ryssland i VM-finalen i Köln.– De är mycket värda det här, säger TV6 expertkommentator Calle Johansson.

KÖLN. Ryssland fick med sig stora delar av OS-truppen till VM i Tyskland och hade hela 27 raka VM-matcher utan förlust. Ryssarna var storfavoriter och det var inte många som trodde att deras svit skulle spräckas i VM-finalen mot Tjeckien.

Tjeckien rivstartade matchen och tog ledningen redan efter 20 sekunder. Jaromir Jagr vann pucken bakom målet och hittade fram till en omarkerad Jakub Klepis som gjorde 1-0. Efter målet backade man hem och lät Ryssland ha pucken.

Ett tajt försvar av tjeckerna såg till att Ryssland inte skapa några farliga matcher. I slutskedet av den andra perioden gjorde Tomas Rolinek 2-0 efter en snabb kontring. Ryssland satte direkt full fart, men hann inte med att göra något mål i den andra perioden.

– De spelar ett gudomligt försvarsspel över hela banan, säger TV6 expert Calle Johansson.

Tjeckiens målvakt Tomas Vokoun storspelade i finalen och stod för flera avgörande räddningar.

– Det är en makalös match han gör. Den erfarenhet och sättet han agerar på – det är magiskt, säger TV6 expert Johan Tornberg.

Pressen fortsatte direkt i den tredje perioden, men hade svårt att skapa några målchanser. När det återstod 35 sekunder lyckades Pavel Datsyuk att reducera i power play. Närmare än så kom inte Ryssland och Tjeckien tog sitt sjätte VM-guld och det första sedan 2005.

– De är mycket värda det här, säger Calle Johansson.