Sverige gick till final efter en rysande straffvinst mot Ryssland.
1 av 6
Sverige gick till final efter en rysande straffvinst mot Ryssland. - Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
2 av 6
Sverige började bäst och ledde med 2–0 redan efter tio minuter i den första perioden. - Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Då så laget överlägset ut.
3 av 6
Då så laget överlägset ut. - Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
4 av 6
Men sen började storstjärnorna i Ryssland sakta med säkert ta sitt lag tillbaka in i matchen. - Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Till slut kom kvittering och matchen gick till straffar.
5 av 6
Till slut kom kvittering och matchen gick till straffar. - Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
6 av 6
Väl där var Sebastian Collberg och Nicklas Lundström tungan på vågen och gav Sverige en finalplats. - Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Så hyllas Sverige efter straffdramat

2–0 till 2–2 och matchen till straffar. Sverige såg nervöst ut men Sebastian Collberg fixade biffen och tog juniorkronorna till JVM-final.

Sverige–Ryssland 3–2 på straffar (2–0, 0–1, 0–1, 0–0, 1–0)

Målen: 1–0 PP1 (06:35) Elias Lindholm (Victor Rask, Emil Molin), 2–0 (09:38) Filip Forsberg (Rasmus Bengtsson, Robert Hägg), 2–1 (27:32) Andrei Mironov (Nail Yakupov, Kirill Kapustin), 2–2 (47:56) Mikhail Grigorenko (Nikita Kucherov, Yaroslav Kosov).

Nikita Kucherov miss.

UFA. Sverige stod för en galen insats mot hemmanationen Ryssland i JVM-semifinalen.

Roger Rönnbergs lag ledde med 2–0 redan efter den första perioden men tappade till 2–2 och matchen gick både till förlängning och straffar.

I förlängningen var laget mycket pressat av ett individuellt skickligt Ryssland men väl i straffavgörandet var Sverige starkast.

Stora hjältar för Sverige var målvakten Niklas Lundström  och Sebastian Collberg.

Lundström höll tätt och tog samtliga av ryssarnas straffar.

Collberg å andra sidan fick lägga den avgörande straffen – och satte den oerhört snyggt.

– Självklart så är det nervöst när man ska lägga en avgörande straff. Men det var grymt skönt att få sätta en puck, en avgörande puck, säger han till SVT.

Lundström och Collberg hyllas av fansen på twitter – även av fotbollsspelare.

Nu väntar USA i finalen. USA som Sverige inte har slagit på 16 år i JVM och som både 93:orna och 94:orna i laget har förlorat mot i J18-VM-finaler tidigare.  Spännande.