Leksands kommun har fått in hundratals hat- och hotbrev.
Leksands kommun har fått in hundratals hat- och hotbrev. - Foto: Bildbyrån/Scanpix

Leksands kommun översköljs av hatbrev

Reaktionerna har varit många och starka efter Uppdrag gransknings program om hur kommunen har hjälpt Leksands IF med skatteplanering. Hatbreven har strömmat in och nu har kommunen underrättat polisen:– Det är väldigt hårda ord, säger kommunens säkerhetschef Maria Skalk till Expressen.


151 miljoner i skulder

Leksands IF står under rekonstruktion och har för närvarande 151 miljoner kronor i skulder. Trots det värvade klubben i förra veckan målvaktenOscar Alsenfelt på lån tack vare externa finansiärer. Det leder nu till kritik från Hans Ödén, expert på företagsrekonstruktioner.

– Jag såg att klubbdirektören säger att en extern finansiär svarar för lönen till den från Modo lånade målvakten. Men en sådan skuldsättning får inte ske utan rekonstruktörens godkännande, säger han till Idrottens affärer.

LEKSAND. Det har svajat rejält kring Leksands IF och Leksand kommun den senaste tiden. För några veckor sedan sändes Uppdrag gransknings program där de visade på flera händelser där kommunen har hjälpt klubben med skatteplanering

Leksands kommun har dock svarat med att anmäla Uppdrag granskning till granskningsnämnden för radio och teve eftersom de anser att programmet innehåller faktafel.

"Äckliga människor"

Nu har tidningen Expressen fått ta del av flera hot- och hatbrev som har skickats in till Leksands kommun.

"Så länge jag lever kommer jag motarbeta er i precis allt jag kan. Du kommer ALDRIG mer sätta din fot i kommunhuset vad det lider. Era korrupta fruktansvärda äckliga människor.", skriver någon i ett brev.

"Avgå din jävla skojare! Sådana som du skall sitta bakom lås och bom. Maten skall bestå av vatten och bröd! Förbannade avskum!", skriver någon annan.

"Kan känna sig orolig vid beslutfattande"

Leksands kommun har med anledning författningsskyddet, som ska skydda politiker från att beslut ska påverkas av yttre omständigheter, valt att underrätta polisen – och bifogat flera hundra sidor med hatbrev.

– Det här är ingen anmälan utan det är underrättelseinformation. Den stora skillnaden är att man måste ha ett tydligt brott i brottsbalken vid en polisanmälan. Det måste finnas någon som går att åtala för brottet. Underrättelseinformation är när vi berättar för polisen att vi ser att det kan uppstå en risk att författningsskyddet inte är så starkt. Man kan känna obehag och känna sig orolig vid beslutsfattandet, säger kommunens säkerhetschef Maria Skalk till Expressen

Leksands kommun har dock inte vidtagit några särskilda säkerhetsåtgärder.

/
/
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!