Joe Thornton slog till för första gången det här slutspelet och avgjorde.

Detroit i brygga efter ny Sharksseger

Joe Pavelski hann göra nio slutspelsmål innan Joe Thornton gjorde sitt första. När det väl kom var det viktigt. Tidigt på måndagsmorgonen sköt stjärncentern San José till 2-0 i matcher på Detroit. -Det är så otroligt viktigt att vinna hemmamatcherna i slutspelet, konstaterar matchvinnaren efter 4-3-segern.

Joe Thornton hade bara gjort fyra assist på sju matcher inför drabbningen med Detroit Red Wings i natt. Det har gjort att han har fått svälja en hel del kritik under slutspelets gång.

Nu kan det emellertid ha vänt. I den andra conferencesemifinalen slog han till när det som bäst behövde. Thorntons första slutspelsmål efter 12.37 i den tredje perioden betydde 4-3 till San José, seger och 2-0 i matcher.

Detroit hade 3-2 efter två perioder, men en stark finnish gjorde att hemmalaget tog hand om segern.

- Förra matchen hade vi ledningen hela vägen. I kväll var vi tvungna att kämpa oss tillbaka. Det är en skön seger, men alla segrar är viktiga. Det är så otroligt viktigt att vinna sina hemmamatcher, speciellt i slutspelet. Att ha 2-0 i matcher med sig till deras byggnad är stort. Det är svårt att spela där, men vi är beredda, säger Thornton till nhl.com.

Trots att han blev matchvinnare fick han ännu en gång finna sig i att hamna i skuggan av "den andra Joe". Joe Pavelski fortsätter att vara i strålande slag och gjorde för andra matchen i följd två mål och en assist. Han passerade därmedMike Cammalleri i slutspelets målliga. På åtta matcher har han gjort nio mål.

"Lidas" klubb sprack - förorsakade segermålet

- Vilken planet han än befinner sig på tror jag att alla andra vill göra honom sällskap där. Han har varit så himla jämn, helt fantastisk, berömmer Thornton.

Pavelskis bägge mål kom i powerplay. Hans andra för kvällen innebar 3-3 tidigt i den tredje perioden. Då satt både Todd Bertuzzi och Niklas Kronwall i Detroits utvisningsbås.

Det avgörande målet tillkom efter att Nicklas Lidströms klubba gått av i den offensiva zonen. "Lidas" skulle avfyra ett skott när klubban sprack på mitten. Det gav Dany HeatleyPatrick Marleau och Joe Thornton ett tre-mot-en-läge. Heatley sköt ett skott som Jimmy Howard räddade, men Thornton kunde sopa in returen.

- Pucken kom från sargen och jag vill direktskjuta den. Klubban gick rätt av och de försvann åt andra hållet. Det är en sådan där sak som du inte kan kontrollera, säger "Lidas" till AP.

40-åringen gjorde ett av Detroits mål, hans fjärde i slutspelet. Tomas Holmström blev också målskytt medan Johan Franzén plockade sin åttonde assist på nio slutspelsmatcher. Henrik Zetterberg, som gjorde sex mål på sju matcher i den första rundan var poänglös för andra matchen i följd.

Douglas Murray hade en passningspoäng för Sharks.