Gabriel Landskogs spås en framgångsrik karriär.
1 av 2
Gabriel Landskogs spås en framgångsrik karriär. - Foto: Joel Marklund/AP/SCANPIX
Den unge stockholmaren kan gå rakt in i NHL.
2 av 2
Den unge stockholmaren kan gå rakt in i NHL. - Foto: Joel Marklund/AP/SCANPIX

"Han kan kliva rätt in i NHL"

Gabriel Landeskog valde att lämna Djurgården för att spela juniorhockey i Kanada som 16-åring. Nu håller det beslutet på att betala sig. Hans coach Steve Spott tror att vi får se svensken i NHL redan om ett år. - Han kommer inte att behöva en enda match i AHL, förutspår Spott.


STOCKHOLM. Under gårdagen avslutade NHL sitt Research, Development and Orientation Camp utan för Toronto. Som hockeysverige.se skrivit tidigare var Gabriel Landeskog ensam svensk bland de 33 spelarna som hade bjudits in för att dels visa upp sig för NHL-klubbarnas general manager och dels testa på spel med alternativa regler.

Rapporterna talar om att högerforwarden har gjort ett positivt intryck under onsdagens och torsdagens träningsmatcher. Om uppgifterna stämmer har 17-åringen tagit ett stort första steg mot att bli vald i första rundan av nästa sommars NHL-draft.

Steve Spott, som coachar svensken i OHL-laget Kitchener Rangers, är lyrisk när Gabriel Landeskogs namn kommer på tal. I en intervju med nhl.com öser Spott lovord över stockholmaren. Bland annat tror han att vi kommer att få se Landeskog i NHL redan om ett drygt år.

- Han spelar med så mycket passion, han spelar fysiskt och är en riktigt bra mentor för spelare som är både yngre och äldre. Han är mogen bortom sin ålder. Den här killen kommer inte att behöva några matcher i AHL, han kan kliva rätt in i NHL, säger Steve Spott.

- Jag tror att klubben som draftar honom nästa år får en spelare som kommer att hjälpa dem att vinna Stanley Cup

Innan det blir aktuellt med Stanley Cup kommer Gabriel Landeskog med stor sannolikhet att få chansen att vinna JVM med Sverige. Han lämnades utanför Pär Mårts trupp till fjolårets turnering i Regina/Saskatoon. Att den nye förbundskaptenen Roger Rönnberg skulle begå samma misstag förefaller osannolikt. I alla fall om man tar sig friheten att tolka hans uttalande under J20-landslagets träningsläger i Lake Placid nyligen.

- Vi har det här lägret i USA av en anledning och det är för att lära oss vad vi måste göra för att bli framgångsrika på liten rink. Gabriel är en av spelarna som redan har lärt sig hur vi måste spela på små rinkar. Han är en av spelarna som vet hur man gör, sade Rönnberg till nhl.com under lägret.

Besitter osvenska egenskaper

Det som gör Gabriel Landeskog unik som svensk spelare är hans spelstil. Många experter förvånades över hur fysisk och skottvillig han var i sitt spel under sin första OHL-säsong. Det är kvalitéer som vanligtvis inte är förknippade med svenska spelare.

- Han är en väldigt fysisk spelare. Han är den snällaste killen du kan tänka dig utanför isen, men så fort han får på sig matchstället fullföljer han sina tacklingar och ger allt, säger kedjekamraten i Kitchener, Jeremy Morin, juniorvärldsmästare med USA i vintras.

Som Steve Spott indikerat besitter Gabriel Landeskog även goda ledaregenskaper. Det är något som även Roger Rönnberg lagt märke till.

- Han är en av våra kaptener och om du är kapten på landslagsnivå måste du vara en sann ledare, menar Rönnberg. Jag tycker att han är född till ledare. Han utstrålar ledarskap i sitt sätt att agera varje dag.

Steve Spott ser klara likheter mellan Landeskog och en nuvarande NHL-kapten som han coachade i Kitchener tidigare - Philadelphia Flyers center Mike Richards.

- Jag tycker att han har många av Mikes egenskaper. Jag coachade Mike i tre år och de har mycket gemensamt. De leder genom exempel. De pratar inte så ofta, men när de väl höjer rösten i omklädningsrummet betyder det någonting, säger Steve Spott till nhl.com.

För Gabriel Landeskog återstår nu en dryg månad av förberedelser innan OHL-säsongen drar i gång. Den 24 september tar Kitchener Rangers emot Saginaw Spirit i premiären. Då tar den svenske powerforwarden sina första kraftfulla skär mot NHL-draften i Minnesota.

Hockeysverige.se

/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!