1 av 4
- Foto: Scanpix
2 av 4
- Foto: Scanpix
3 av 4
- Foto: Scanpix
4 av 4
- Foto: Scanpix

"Vem vinner på tränarcirkusen?"

När resultaten inte går lagets väg ställs tränaren till svars: Sixten Funqvist resonerar kring klubbarnas tränarbyten i veckans NHL-krönika.


Slutligen noterar vi att:

- Jaroslav Halaks räddning mot Colorado med bara sekunder kvar av ordinarie tid var kanske inte magisk. Men killen måste ha haft ögon i nacken för att ha hunnit dit med plockhandsken.

- Tyvärr gav räddningen bara en pinne då Avalanche vann efter straffar.

- Nashvilles Jordin Tootoo trodde att han hade överlistat Ryan Miller i Buffalo-målet när han for förbi och dumpade pucken. Men gummitrissan studsade upp och hamnade framförTootoo än en gång, mitt i slottet. Men icke, Ryan Miller visade sitt forna jag och plockade pucken. Veckans räddning!

- Michal Grabovskis slagskott mot Boston hade allt: Magisk (nästan golfliknande) sving, härlig träff och likt en missil borrade pucken in sig i Tuuka Rasks vänstra kryss. Värt att notera är att skottet kom från nedre bortre hörnet av vänstra tekningscirkeln, sett ur Rasks perspektiv.

- Mikael Backlund gjorde sitt första mål för säsongen när Calgary bortaslog Edmonton med 6-3.

- Matt Moulson gjorde hela fyra mål när hans New York Islanders bortaslog Dallas med 5-4.

- Veckans tackling stod Buffalos Brayden McNabb för när han skickade Islanders’ Frans Nielsen på en flygtur i mittzon. Frågan är om Nielsen var medveten om var han befann sig när han reste sig.

WASHINGTON. På tisdagen sparkade Washington tränaren Bruce Boudreau, efter ett långt kärleksförhållande. Boudreau älskar staden, laget och fansen. Och kärleken är besvarad.

Men när saker och ting går i stå måste förändringar ske och ”Gabby” fick lämna sitt uppdrag. Men han behövde inte vara sysslolös särskilt länge. Exakt 65 timmar och 25 minuter efter att han fått kicken från Caps hade han signat ett kontrakt som Anaheim Ducks nye tränare. Ducks sparkade nämligen sin trotjänare, Randy Carlyle under onsdagen.

Obekräftade uppgifter placerar i sin tur den senare i Montreal men detta återstår att se. Klart är att Boudreaus ersättare i Washington heter Kirk Muller. Även Carolina Hurricanes valde att bryta med sin tränare, Paul Maurice. Denne fick lämna sitt uppdrag under veckan och har blivit ersatt av Dale Hunter.

Tränarcirkusen - en omedelbar succé?

Nej, inte direkt. Kirk Muller och hans Washington föll hemma mot Pittsburgh Penguins med 2-1. Dock repade man mod inför helgen och under natten mot söndagen svensk tid hemmaslog man Ottawa Senators med 3-2 efter förlängning. Matchvinnare blev Brooks Laich, som avgjorde blott tolv sekunder in i sudden. Värt att notera från matchen är att både Niklas Bäckström (Washington) och Erik Karlsson (Ottawa) hamnade i målprotokollet.

"Reservmålvaktens räddning - vildast i veckan"

Pittsburgh drog vidare till Raleigh och gästade Dale Hunters nya hemstad. Väl där var man lika fräcka som i huvudstaden. Pittsburgh vann med 3-2 i en match där båda lagen luftade sina andramålvakter.

Brian Boucher i Carolinas mål gjorde några riktigt svettiga räddningar men överglänstes av Brian Johnson hos gästerna. Johnsons räddning på Jussi Jokinens närskott var något av det vildaste den här veckan. Dessförinnan hade Carolina förlorat mot New York Rangers (3-5) och Dale Hunter har en hel del jobb framför sig. Carolina är sist i Eastern Conference med ynka 20 poäng på 28 matcher. Precis framför sig har man New York Islanders på 21 poäng. Dock har ”Isles” spelat hela fyra matcher färre än ”Canes”.

Carlyle avslutade med en seger - men fick sparken ändå

Randy Carlyles sista match i Ducks blev en vinst (4-1 mot Montreal) men laget parkerar på näst sista plats i Western Conference och Bruce Boudreaus första match slutade med övertidsförlust mot Philadelphia (3-4). Det stormar kanske inte runt Ducks, men vi kan säga att det blåser snålt i alla fall. Forwarden Bobby Ryan ryktas vara på väg bort och hetaste nya adressen sägs vara New York Rangers. Men Anaheim har större problem än så. Saku Koivu är en av lagets bästa centrar men han är gammal och dras med skador - dessutom sitter finnen på ett utgående kontrakt.

Ducks måste säkra upp centerplatsen bättre och det lär vara det man vill ha i utbyte om man väljer att trada bort Ryan. Problemet är också Ryans lön ($5.1m). Det är inte alla lag som har den platsen under lönetaket bara sådär. Ett lag som de facto har det (speciellt eftersom man släpper en lön åt andra hållet vid en trade) är just New York Rangers. Wojtek Wolski och Derek Stepan är namn som nämns vid en eventuell trade. Just Stepan är center och därför verkar han mest trolig just nu. Men inget är sagt officiellt och frågan är om inte traden har skjutits lite på framtiden i och med tränarbytet i Ducks.

Lundqvists Rangers har hittat formen

När vi ändå pratar om New York Rangers: Manhattan-laget fortsätter att rada upp vinster. Tolv segrar på de senaste fjorton matcherna imponerar stort. Den gångna veckan har man slagit Pittsburgh (4-3), Carolina (5-3) och Tampa Bay (4-2). Just Pittsburgh-segern var vital då det, enligt Henrik Lundqvist ”visar att Rangers kan slå de bästa lagen i ligan.” Pittsburghmatchen var också viktig i flera aspekter. Rangers powerplay visade klass och stod för ett riktigt klapp-klapp-mål när pucken gick som ett snöre mellan Marian Gaborik, Brad Richards och slutligen lagkapten Ryan Callahan. Även Richards och Gaborik hamnade i målprotokollet och man ser att ”Blueshirts” har hittat lugnet och stabiliteten i truppen. Detta är en aspekt som talar emot en Bobby Ryan-affär.

Maskinen Bruins krossar allt i sin väg

Man ska inte vaska om i truppen om man inte måste. Och just nu måste inte Rangers det. Rangers form är fin, men det finns ett lag som har det ännu bättre. Precis som förra veckan är detta lag Boston Bruins. Nu har man tagit poäng i fjorton raka matcher. Tretton av dessa är tvåpoängare dessutom. Under den gångna veckan har man bara spelat två matcher, båda mot Toronto Maple Leafs. I onsdags slog man Leafs i Kanada (6-3). Returmötet blev inte roligare för Toronto när maskinen Boston lade i överväxeln och vann komfortabelt med 4-1. Boston var ett lag i kris för en dryg månad sedan. Nu är man givna i toppen och har häng på ledande Pittsburgh. Boston ligger tvåa, tre poäng bakom Penguins men med tre matcher färre spelade. Imponerande.

Skrivet av: Sixten Funqvist.

nhl
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!