Timrå möter Södertälje i torsdagkvällens viktigaste match.
1 av 5
Timrå möter Södertälje i torsdagkvällens viktigaste match. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
Modo lär ha en rejäl revanschlusta efter tisdagens förlust mot Frölunda.
2 av 5
Modo lär ha en rejäl revanschlusta efter tisdagens förlust mot Frölunda. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
AIK kommer köra stenhårt mot Linköping.
3 av 5
AIK kommer köra stenhårt mot Linköping. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Södertälje tar emot Timrå i torsdagens största måstematch.
4 av 5
Södertälje tar emot Timrå i torsdagens största måstematch. - Foto: Victor Lundberg / SCANPIX
Kan Frölunda spinna vidare på tisdagens viktiga seger mot Modo?
5 av 5
Kan Frölunda spinna vidare på tisdagens viktiga seger mot Modo? - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Vilka kliver fram när det gäller?

Om man inför den här ödesveckan trodde att det inte kunde bli mer spännande och jämnare i slutforceringen av elitserien. Då hade man fel.


Tabelläget inför kvällens omgång:

Efter tisdagens omgång blev det ännu tätare i bottenstriden. Bland annat knappade Frölunda in en bit samtidigt som Modo tappade sitt grepp.

Det finns dessutom en chans att skillnande mellan slutspel och kvalserie kan avgöras med hjälp av målskillnad.

Alla fem lag i bottenkriget ligger inom ramarna av två poäng.

8. AIK, -22, 70 poäng

9. Timrå, -24, 70 poäng

10. Modo, -4, 69 poäng

11. Frölunda, -32, 68 poäng

12. Södertälje, -33, 68 poäng

STOCKHOLM. I kväll kan streckstriden avgöras. Fem lag ligger inom ramen av två poäng. Alltså, Södertälje som ligger sist kan med en vinst under torsdagkvällen parkera på en slutspelsplats. Samtidigt som AIK, som innehar slutspelsplatsen, kan hamna sist.

Det är med andra ord minimala marginaler som avgör den här sanslöst dramatiska avslutningen på elitserien 2011.

Nyheter24 har analyserat läget och går igenom vad som gäller match för match.

Modo – Luleå

Örnsköldsviksgänget har blandat och gett på sistone. I tisdags tappade de matchen fullkomligt mot Frölunda och låg  tidigt under med 3-0. Men sen skruvade man upp temperaturen och friserade siffrorna till 3-2.

Om ska ta med sig något från den matchen är det insatsen i den sista perioden. Då har man  trots allt en stor chans att bräcka Luleå. Visst, bortalaget kämpar för en toppfyra-placering, men Modo kämpar för fortsatt elitseriekontrakt.

Modo kommer att drivas av revanschlusta och slutspelshunger. Byron Ritchie, tillsammans med Nicklas Danielsson, blir två oerhört viktiga pusselbitar den här matchen.

Linköping – AIK

Hemmalaget har försökt stänga ute AIK-fansen, men lita på att Cloetta Center kommer att vara fullt av Gnagare i den här måstematchen.

Stockholmarna innehar just nu den sista slutspelsplatsen, vinner man i kväll har man dessutom en ytterst stor chans att få behålla den.

Linköping är i samma sits som Luleå, de slåss för en toppfyra-plats. AIK kommer dock att lämna alla hämningar hemma och köra stenhårt.

Viktor Fasth kommer, som alltid, att ha en nyckelroll i AIK-målet. Men nu måste ”Gnaget” börja producera framåt och inte endast förlita sig på succékeepern.

Kent McDonell, Ladislav Nagy och importbesvikelsen Richard Zednik måste visa att de är beredda att satsa allt nu.

Södertälje – Timrå

Den absolut viktigaste matchen under torsdagkvällen. Det kan mycket väl bli så att segraren i den här matchen är de som spelar slutspelshockey nästa vecka.

Om man är ute efter hockeyunderhållning á la gamla skolan är det hit man ska söka sig. Laget som spelar med mest desperation är de som vinner. Nu är det dags för spelarna att lämna kostymerna hemma och dra på sig blåstället, för här kommer det smälla.

Om Södertälje ska ha en realistisk chans till seger måste Linus Videll pricka in formtoppen igen. Även fysiska känslospelare som Mathias Månsson måste komma igång. I Timrå så har Kim Hirschovits lyckats pricka in formtoppen alldeles utmärkt med sju poäng på de fyra senaste matcherna. JVM-stjärnan Anton Lander måste också kliva fram för att slutspel ska kunna bli realitet för Timrå.

Frölunda – Färjestad

Hur många gånger har Frölunda varit uträknade den här säsongen? Hur många kritiker har inte sågat Goa Gubbarnas klubb vid fotknölarna?

Göteborgarna vann ngot överraskande mot Modo i tisdags och ännu har inte giganten gett upp. Laget vet vad som krävs och vad som måste göras. Nu krävs det bara att man tar det i aktion också. Det var ett nytänt Frölunda sist som förmodligen har förstått stundens allvar. Men frågan om de har lyckats konservera formen och stå för en liknande prestation nu när det sannerligen gäller?

Tomi Kallio och Jesper Mattsson var ruskigt vägvinnande mot Modo och kommer behöva vara det igen om man ska slå ett Färjestad som har gått som tåget på sistone.

Avslutningen på elitserien 2010/2011 kommer alltid att bli ihågkommen som den jämnaste slutspelsstriden i modern historia. Men vilket lag är det som kommer att kliva fram när det verkligen gäller? Vilka har nerver av stål?

Möjligheten finns att det avgörs först på lördag i den absolut sista omgången för säsongen.

Följ upplösningen av elitserien här på Nyheter24

Övriga matcher:

HV71 – Brynäs
Djurgården – Skellefteå

AIK
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!