Barta kvitterar till 1-1 bakom Viktor Fath.
Barta kvitterar till 1-1 bakom Viktor Fath. - Foto: Ronald Zak /SCANPIX
Tre Kronors Niklas Persson (3:a fr. v.) firar sitt 3-1 mål med lagkamraterna.
Tre Kronors Niklas Persson (3:a fr. v.) firar sitt 3-1 mål med lagkamraterna. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Tre kronors skicklighet krossade tyskarnas entusiasm

Den tyska entusiasmen räckte inte för att slå Sverige som kunde vinna med 5-2 och ta sig vidare till semifinal där Tjeckien väntar.

Magnus Pääjärvi - Emonton Oilers

BRATISLAVA. Sverige har bara förlorat en match i mästerskapssammanhang mot Tyskland. Det var 19 år sedan. Historiskt sett skulle det alltså vara en ganska enkel uppgift för Tre kronor. Men Tyskarna har visat upp ett fint spel och stort självförtroende under VM i Slovakien.

Per Mårts och Tre kronor förlorade, frivilligt eller ej? mot Kanada i en match där vinnaren skulle ställas mot den, på pappret, svårare kvartsfinalmotståndaren Ryssland. En förlust mot Tyskland skulle således svida extra mycket för Per Mårts manskap.

Sverige fick en strålande start på matchen när Martin Thörnberg sköt i mål efter bara 27 sekunder. Tyskarna var dock inte sena att svara. Alexander Barta kvitterade efter 2 minuter då han kom fri med Viktor Fasth, som har varit Sveriges bästa spelare under turneringen.

De svartklädda tyskarna spelade, som tyska lag oftast gör, som en lagmaskin där kollektivet kommer främst.

Men Sverige kunde ändå ta ledningen i slutet av den första perioden när Patrik Berglund gjorde mål. Målvakten Viktor Fasth assisterade med sitt långa pass och såg sen till att den tyska maskinen inte replikerade än en gång.

I den andra perioden kunde Sverige något turligt utöka ledningen då Niklas Persson gjorde mål på en tafflig mottagning som gick mellan benen på den tyska målvakten Endras, som annars gjorde en bra match. Loui Eriksson kunde också öka på till 4-1, då trodde nog många att matchen var avgjord. Men man ska aldrig räkna ut tysken.

En reducering i slutet av den andra perioden genom Michael Wolf gav tyskarna ny energi och matchen en ny spänning. Tredje perioden fortsatte likadant och de tyska attackerna kom lika ofta som Viasats reklampauser. Domarnas avsaknad på fingerspitzgefühl när de dömde bort ett svenskt mål gjorde att nervositeten började sprida sig hos de gulblå krigarna.

Därför var det extra skönt när Martin Thörnberg gjorde sitt andra och Sveriges femte mål för kvällen. Ett mål som gjorde att die deutsche Mannschaft kom av sig i sin press och istället drog på sig några onödiga utvisningar. Den tyska entusiasmen och energin räckte inte mot svenskarna som var det bättre laget.

Nu väntar Tjeckien i semifinalen för Sverige. Ett Tjeckien som körde över USA med 4-0 efter tre mål av legendaren Jaromír Jágr. Sverige kan alltså räkna med en hårdare match mot ett lag som kommer ha ett starkt publikstöd i ryggen.