Johan Svensson, mer känd som Mr Madhawk, är Nyheter24:s VM-krönikör.
Johan Svensson, mer känd som Mr Madhawk, är Nyheter24:s VM-krönikör. - Foto: Nyheter24

Madhawk: "Kassaskåpssäkert - igen"

KRÖNIKA. Nyheter24:s krönikör Johan "Mr Madhawk" Svensson om Tre Kronors utklassning av Danmark, VM:s bästa kedja och nya publikfiaskon.


Johan Svensson

Ålder: 28.

Bor: I Malmö.

MrMadhawk.se

Startades: 2007.

Läsare: Över 100 000 i månaden under säsongen.

Tredje raka segern.

6-4 mot Danmark. Som kunde varit mycket större. Sverige var brutalt överlägsna i de två första perioderna, men man släppte lite på gasen under tredje perioden och siffrorna var inte så överlägsna som det faktiskt var.

Det var kort sammanfattat en säker seger. Det spelar faktiskt ingen roll att danskarna fick vinna den sista perioden.

Sverige vet vad man kan nu, om man inte visste det redan.

Man har en förstakedja som verkligen levererar. Ska inte påstå att jag har sett VM i överflöd från de matcherna på andra sidan Östersjön, men min känsla är att Sveriges förstakedja måste vara en av de bästa i VM. Kanske den bästa. Loui Eriksson levererar och leder nu hela VM:s poängliga. Hans mål till 3-0 idag var ett sådant hockeygodis som man bara får se när det är så överlägset som det är när superstars från NHL möter danska hockeyspelare som lirar i exempelvis allsvenskan.

Då kan man trycka på knappar och avgöra matcher sådär.

Henrik Zetterberg är bara en sådan spelare som man älskar. Han gör i stort sett aldrig någonting dåligt. Och han är en sådan härlig lagspelare. Jag blir alldeles varm i kroppen varje gång en superstjärna av Zätas kaliber tänker på att plocka upp pucken vid en 19-årings första mål. Att man är väl medveten om det. Tänker då på Jonas Brodins mål som styrdes in via en dansk spelare.

Det roliga med Brodins första mål i landslagssammanhang var att han inte bara gjorde ett. Han gjorde tre. Men två stycken var i egen kasse. Och hög komik är det också på att det bara var på de danska målen som han var sist på pucken. Men det kan man kosta på sig när man är överlägsna som Sverige var kväll.

Brodin kommer bli en grym back borta i NHL. Det är ingen överdrift.

Trots att jag målat upp Danmark som rent skit så finns där ändå lite ljusglimtar.

Jag har fått äran att följa en kille som Nichlas Hardt på nära håll under hans säsonger i Malmö. Han var alltid bland de bästa på träning. Han hade ett sådant grymt driv. Tom under en träningsmatch mot Columbus Blue Jackets inför en NHL-säsong så körde han full gas.

Han satte in en tackling på en av deras backar så dom inte trodde det var sant. Och under senaste säsongen har han utveckats till en toppspelare i SM-liiga som producerar poäng. Nu är jag medveten om att hans storlek är rätt klen, men jag tror att han med rätt matchning via AHL kan gå in och ta en NHL-plats.

I kväll gjorde han två mål och han gör mycket bra saker.

Däremot undrar jag hur Per Bäckman har kunnat säga innan turneringen att detta skulle vara danskarnas bästa lag någonsin i ett VM. Det kan jag absolut inte hålla med om. Jag minns det danska laget i VM 2003 i Finland. Då man bland annat spelade ut USA och hade Kim Staal i högform. Det laget är detta danska laget inte i närheten av.

Till sist två saker.

Jag trodde vi hade avhandlat det där med publikfiaskon. Men tydligen inte.

Det kom precis över 8000 personer i Globen kväll. Trots de sänkta priserna. Det är givetvis bedrövligt. Samtidigt kan en förklaring vara att man i ett VM i ishockey spelar så fruktansvärt mycket matcher över en kort tid och att det kan se ut som det gjorde i Globen idag. Jag kan inte påstå att jag är överdrivet lycklig av att se matcher som saknar allt vad spänning innebär.

Jag är nog ändå rätt nöjd med att Patrik Berglund och Alexander Steen tackade nej till VM. Det är inte i offensiven som Sverige brister. Man släppte trots allt in fyra mål mot Danmark och om det blir så att en spelare kan bli tillgänglig i NHL, eller om det visar sig att Jonathan Ericsson inte kommer kunna spela mer så känns det trots allt väldigt skönt att det finns utrymme för att kunna plocka in någonting nytt där.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!