11/2 - Internationella 112-dagen

Internationella 112-dagen är en dag som uppmärksammar det gemensamma nödnumret 112 inom Europeiska unionen. Dagen syftar till att öka medvetenheten om dess existens och viktiga funktion.


Internationella 112-dagen har sitt ursprung i Europeiska unionen, där man ville skapa en gemensam länk för nödsituationer. Numret 112 är idag det gemensamma nödnumret i alla EU-länder, och det kan användas gratis från fasta telefoner, mobiltelefoner och vissa typer av VoIP-telefoni.

Internationella 112-dagen 11/2 – bakgrund

Dagen instiftades av Europeiska unionen 1991 för att skapa en gemensam standard för nödsamtal. Innan dess hade varje land sitt eget nödnummer, vilket kunde skapa förvirring för resenärer och utländska medborgare. Genom att införa ett gemensamt nödnummer hoppades man kunna förbättra säkerheten och effektiviteten i nödsituationer.

Hur firas Internationella 112-dagen den 11 februari?

Internationella 112-dagen firas ofta med informationskampanjer och utbildningar. Många organisationer och myndigheter runt om i EU tar tillfället i akt att informera allmänheten om nödnumret och dess funktion. Det kan handla om att lära ut hur man gör ett nödsamtal, vad man ska tänka på och vilken information som är viktig att ge. Det kan även vara demonstrationer av nödsamtalscentralers arbete, för att ge en inblick i hur processen fungerar efter att ett nödsamtal har gjorts.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!