Skottdagen 29 februari – varför finns den?
Skottdagen 29 februari – varför finns den? - Foto: BERTIL ERICSON/TT

29/2 - Skottdagen

Den 29 februari var fjärde år infaller skottdagen. Men varför finns skottdagen – och varför är den alltid 29 februari? Här är svaret!


Varje år har vi 365 dagar, men ibland får vi en extra dag som kallas skottdagen. Den här dagen kommer bara en gång vart fjärde år, och det är den 29 februari. Men varför behövs den?

Skottdagen – varför finns den?

För att förstå varför vi har skottdagar måste vi prata om den gregorianska kalendern. Det är den kalender som används i många länder runt om i världen idag, däribland Sverige. Den delar in året i 365 dagar – men det finns en liten hake.

Året är nämligen inte 365 dagar egentligen. Det tar ungefär 365 och en kvarts dag för jorden att snurra runt solen. Det betyder att om vi bara hade 365 dagar i kalendern skulle vi så småningom hamna "efter" i tiden. För att hålla tiden rätt, lägger vi till en extra dag vart fjärde år – skottdagen!

Varför är skottdagen den 29 februari?

Skottdagen är lite som en "bonusdag" som hjälper oss att synka vår kalender med solens rörelse. Men varför just den 29 februari? Det är för att februari är den kortaste månaden på året, så det känns lite extra speciellt att ge den en extra dag vart fjärde år.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!