Chokladbollens dag firas den 11 maj.
Chokladbollens dag firas den 11 maj. - Foto: LEIF R JANSSON / TT / Johan Nilsson / TT

11/5 – Chokladbollens dag

Varje år den 11 maj firas en av Sveriges mest älskade bakverk med stor entusiasm – chokladbollens dag. Denna dag är en hyllning till ett bakverk som är mycket enkelt att göra, men som ändå har en speciell plats i hjärtat hos många svenskar. Låt oss utforska chokladbollens historia, tradition och varför detta lilla mästerverk förtjänar sin egen dag.


Chokladbollens ursprung

Chokladbollens rötter går tillbaka till mitten av 1900-talet och är ett av de mest ikoniska inslagen i svensk fikakultur. Trots att exakt ursprung är något oklart, har chokladbollen länge varit ett populärt inslag vid fikabordet. Tidigare var den känd under olika namn, men idag föredrar de flesta att kalla den för just chokladboll.

Hur firar man chokladbollens dag den 11 maj? 

Firandet av denna dag innebär oftast att man njuter av chokladbollar i mängder. Här är några andra sätt att fira dagen på:

  1. Baka egna chokladbollar: Det bästa sättet att fira är förstås att baka själv! Recepten är enkla och ingredienserna få. Ett klassiskt recept hittar du lite längre ner i artikeln.

  2. Prova nya varianter: Var kreativ och testa nya sätt att njuta av chokladbollen. Till exempel genom att tillsätta nötter, torkad frukt, eller olika smaksättningar som mint, lakrits eller chili.

  3. Besök lokala konditorier: Många konditorier och bagerier firar dagen genom att erbjuda specialerbjudanden eller unika varianter av chokladbollen.

Enkelt recept på klassiska chokladbollar

En av de bästa sakerna med chokladbollar är att de är så enkla att göra. Här är ett klassiskt recept att följa:

Ingredienser:

  • 100 gram smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl havregryn
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kallt starkt kaffe eller vatten
  • Kokosflingor eller pärlsocker till rullning

Instruktioner:

  1. Blanda smör och socker till en jämn smet.
  2. Tillsätt havregryn, kakao, vaniljsocker och kaffe/vatten. Rör om tills allt är ordentligt blandat.
  3. Forma små bollar av smeten och rulla i kokosflingor eller pärlsocker.
  4. Lägg bollarna på en tallrik och ställ i kylen i minst en halvtimme innan servering.

Varför firar vi chokladbollens dag?

Chokladbollen är älskad av många skäl. Den är snabb och enkel att göra, och smakerna av choklad, kaffe och havregryn skapar en perfekt balans mellan sötma och fyllighet.

Den 11 maj är därför en dag att samlas med familj och vänner för att njuta av dessa delikata små bollar, minnas barndomens fikastunder och fira en viktig del av svensk fika. Oavsett om du föredrar dem med kokos eller pärlsocker, med eller utan kaffe, är en sak säker – chokladbollen förtjänar att firas med stil!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!