Receptionistens dag firas den 13 maj.
Receptionistens dag firas den 13 maj. - Foto: Pexels / Unsplash

13/5 – Receptionistens dag

​Den 13 maj firas receptionistens dag, en dag tillägnad de professionella som ofta är det första ansiktet vi möter när vi besöker ett företag eller en organisation. Receptionister spelar en avgörande roll för att skapa ett välkomnande intryck och bidra till en smidig arbetsdag både för besökare och kollegor. Denna dag är ett perfekt tillfälle att erkänna och fira deras bidrag till arbetsplatsens framgång.


Historien bakom receptionistens dag den 13 maj?

Receptionistens dag har sitt ursprung i USA, där den firades första gången 1991. Syftet var att uppmärksamma receptionisternas viktiga arbete och ge dem den uppskattning de förtjänar. Dagen har sedan dess spridit sig till andra länder, inklusive Sverige. I USA firas receptionistens dag den andra onsdagen i maj varje år, men i Sverige firas den alltid 13 maj.

Därför är receptionisten viktig

Receptionen är ofta företagets första kontakt med en besökare, vilket gör receptionisten till en nyckelperson för att skapa ett positivt första intryck. Några vanliga uppgifter som receptionister ansvarar för är:

- Välkomna besökare: Hälsa på besökare, hjälpa dem att hitta rätt och ge dem information om företagets tjänster.
- Telefonhantering: Svara på samtal och dirigera dem till rätt avdelning eller person.
- Administrativa uppgifter: Hantera post, boka mötesrum, beställa kontorsmaterial och hjälpa till med bokningar.
- Stöd till kollegor: Assistera andra anställda med olika administrativa uppgifter och skapa en trivsam arbetsmiljö.

Hur firas receptionistens dag den 13 maj?

Det finns många sätt att visa uppskattning för receptionisternas arbete. Här är några idéer på hur arbetsplatser kan fira dagen:

1. Ge ett personligt tack: Ett enkelt "tack för allt du gör" kan betyda mycket. Skriv ett personligt tackkort eller skicka ett mejl för att uttrycka din uppskattning.

2. Blommor eller presenter: Överraska receptionisten med en bukett blommor, choklad eller en liten present.

3. Lunch eller fika: Bjud receptionisten på en lunch eller fika som tack för deras hårda arbete.

4. Utmärkelse eller diplom: Skapa en utmärkelse eller certifikat som erkänner deras insatser på arbetsplatsen.

5. Förbättra arbetsmiljön: Fråga receptionisten om det finns något som kan göra deras arbetsmiljö bättre, som ny utrustning eller förbättrade arbetsrutiner.

Uppmärksamma receptionistens dag den 13 maj!

Receptionistens dag den 13 maj är en påminnelse om att visa uppskattning för de människor som arbetar hårt varje dag för att göra arbetsplatsen välkomnande och effektiv. Att erkänna deras bidrag är inte bara en fin gest, utan också ett sätt att stärka arbetsplatskulturen och skapa en mer positiv och inkluderande miljö.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!