Att sköta om växthus kräver viss kunskap, men det behöver inte vara svårt.
1 av 3
Att sköta om växthus kräver viss kunskap, men det behöver inte vara svårt. - Foto: Pexels / Nyheter24
Lär dig hur sköter om ditt växthus på bästa sätt.
2 av 3
Lär dig hur sköter om ditt växthus på bästa sätt. - Foto: Pexels
Här är ett exempel på ett välskött växthus.
3 av 3
Här är ett exempel på ett välskött växthus. - Foto: Nyheter24

Sköta om växthus – så lyckas du

Det kan vara svårt att veta hur man sköter om sitt växthus på bästa sätt. Lär dig allt om hur du gör det och mer i denna guide.


Ett växthus är en fantastisk plats att odla och njuta av i trädgården. Men för att få ut det mesta av ditt växthus behöver du också sköta om det på rätt sätt. I den här artikeln får du tips och råd om hur du underhåller, rengör, vattnar och gödslar ditt växthus. Du får också lära dig hur du odlar i markbänk eller i kruka, och vilka växter som passar bäst i ett växthus.

Underhåll av växthuset 

Ett växthus kräver regelbunden tillsyn för att hålla sig i gott skick. Här är några saker du bör göra för att underhålla ditt växthus:

  • Kontrollera regelbundet att allt glas är helt och sitter fast ordentligt. Åtgärda det som är trasigt så fungerar växthuset bättre och du slipper olyckor.
  • Kontrollera och smörj alla gångjärn. Entrédörren kommer du nog ihåg, men tänk på att även takluckorna kräver sitt för att de ska fortsätta fungera bra.
  • Håll efter rost och röta. Åtgärda och måla vid behov.
  • Rengör huset med desinficeringsmedel före och efter växtsäsongen.
  • Efterspänn monteringsskruvarna.
  • Håll taket snöfritt. Var noga med att ta bort snö och is från växthuset samt håll hängrännor och stuprör fria från is och snö.

Rengöring av växthuset 

För att hålla ditt växthus rent och fräscht bör du rengöra det minst en gång om året, helst på våren innan du börjar odla. Rengöring av växthuset hjälper till att förebygga sjukdomar och skadedjur, samt ger mer ljus till dina växter. Så här rengör du ditt växthus:

  • Ta ut alla krukor, verktyg och annat som finns i växthuset.
  • Tvätta glaset med såpvatten eller ett milt rengöringsmedel. Använd en mjuk borste eller trasa för att inte repa glaset. Skölj noga med rent vatten.
  • Tvätta även ramen, hyllorna, borden och golvet med såpvatten eller desinficeringsmedel. Torka torrt med en trasa eller låt lufttorka.
  • Tvätta krukorna med varmt vatten och desinficeringsmedel innan du använder dem igen. Kasta bort gammal jord eller kompostera den.
  • Vädra ut växthuset ordentligt innan du ställer tillbaka dina saker.

Vattning av växthuset 

Vattning är en av de viktigaste faktorerna för att lyckas med din odling i växthuset. Växterna behöver vatten för att kunna ta upp näring, transportera socker, reglera temperaturen och utföra fotosyntes. Men hur mycket vatten behöver de egentligen? Det beror på flera saker, som till exempel:

  • Växtens art, sort, storlek och utvecklingsstadium.
  • Krukans storlek, material och dränering.
  • Jordens typ, struktur, fuktighet och näringsinnehåll.
  • Väderförhållandena, som temperatur, luftfuktighet, vind och solinstrålning.
  • Växthusets ventilation, isolering och skuggning.

Som tumregel kan man säga att man ska vattna regelbundet och hålla jorden fuktig, men inte genomblöt. Det är bättre att vattna lite men ofta än mycket men sällan. Vattna helst på morgonen eller kvällen när solen inte är som starkast. Undvik att vattna på bladen eller blommorna, eftersom det kan leda till svampangrepp eller solbränna. Använd ljummet vatten som inte är för kallt eller för varmt för växterna.

Gödsling av växthuset 

För att få en riklig skörd av grönsaker och blommor i ditt växthus behöver du också tillföra näring till dina växter. Näringen finns delvis i jorden, men den tar slut efter ett tag. Därför behöver du gödsla dina växter med jämna mellanrum under säsongen.

Det finns många olika typer av gödsel att välja mellan, till exempel:

  • Stallgödsel: En naturlig gödsel som innehåller mycket kväve, fosfor och kalium. Den ger också jorden en bra struktur och mullhalt. Stallgödsel kan användas både som grundgödsling innan plantering och som sidogödsling under säsongen.
  • Kompost: En naturlig gödsel som innehåller mycket organiskt material som bryts ner till humus. Den ger jorden en bra struktur, mullhalt och mikroliv. Kompost kan användas både som grundgödsling innan plantering och som sidogödsling under säsongen.
  • NPK-gödsel: En konstgjord gödsel som innehåller kväve (N), fosfor (P) och kalium (K) i olika proportioner beroende på vad man vill uppnå. Den ger snabb effekt på växtligheten men kan också utarma jorden på lång sikt. NPK-gödsel kan användas både som grundgödsling innan plantering och som sidogödsling under säsongen.
  • Flytande gödsel: En konstgjord eller naturlig gödsel som löses upp i vatten och vattnas ut över jorden eller direkt på rötterna. Den ger snabb effekt på växtligheten men kan också bränna rötterna om man doserar för högt. Flytande gödsel kan användas som sidogödsling under säsongen.

Hur mycket gödsel du ska använda beror på vilken typ av gödsel det är, vilken typ av jord du har, vilka växter du odlar och hur mycket de producerar. Följ alltid anvisningarna på förpackningen eller fråga personalen i din trädgårdsbutik om råd.

Odla i markbänk

I ett växthus kan du välja mellan att odla direkt i marken eller i krukor på hyllor eller bord. Båda metoderna har sina fördelar och nackdelar.

Om du odlar direkt i marken får du mer yta att odla på än om du odlar i krukor. Du får också ett jämnare klimat i växthuset eftersom marken fungerar som en temperaturbuffert. Dessutom slipper du bära tunga krukor fram och tillbaka.

Nackdelen med att odla direkt i marken är att det kräver mer arbete med att byta ut jorden varje eller vartannat år för att undvika sjukdomar och skadedjur. Du måste också vara mer försiktig med vad du odlar eftersom vissa växter kan sprida sig okontrollerat i marken.

Om du vill odla direkt i marken kan du antingen gräva upp ett djupt dike där du lägger obrunnen gödsel på vårvintern. På så sätt skapar du en varmbänk där sallat, spenat, rädisor och ärtskott kan skördas långt innan vårvärmen har lyckats rå på tjälen utanför. Efter någon vecka kan du även börja förodla grönsaker och blommor i bänkarna, bland annat rödbeta, mangold, kål, lök, tagetes och luktärt. Dessa får sedan flytta ut i köksträdgården när risken för nattfrost är över. 

Odla i kruka

Om du odlar i kruka i växthuset är det enklare att byta ut jorden varje år och därmed undvika insektsangrepp och sjukdomar. Du kan också flytta runt krukorna efter behov och skapa olika zoner i växthuset. Dessutom kan du odla växter som inte trivs i marken, till exempel citrus, fikon eller oliv.

Nackdelen med att odla i kruka är att jorden i een kruka snabbt torkar ut och att volymen dessutom är begränsad, vilket gör att även näringen fortare tar slut. Genom gödselvattning kan du dock även i kruka få rejäla skördar av till exempel tomater och andra grönsaker.

Om du vill odla i kruka kan du antingen så frön direkt i krukorna eller förodla dem inomhus och sedan plantera ut dem när de är stora nog. Välj krukor som är tillräckligt stora för växternas rötter och som har bra dränering. Använd en näringsrik jord som passar för växthuset, till exempel en tomatjord eller en universaljord. Vattna försiktigt och håll jorden fuktig men inte blöt.

Vilka växter passar i växthus? 

I ett växthus kan du odla många olika sorters växter som annars inte skulle klara sig utomhus. Du kan också förlänga säsongen för vissa växter som du annars bara skulle kunna odla under sommaren. Här är några exempel på växter som passar i ett växthus:

  • Tomater: En klassisk växthusväxt som ger riklig skörd av söta och saftiga tomater. Det finns många sorter att välja mellan, både stora och små, röda och gula. Tomater behöver mycket sol, värme, vatten och näring för att trivas. De behöver också tjuvas, det vill säga att man tar bort de små skotten som växer mellan stammen och grenarna.
  • Gurka: En annan populär växthusväxt som ger långa och krispiga gurkor. Det finns både frilands- och växthusgurkor att välja mellan. Gurkor behöver mycket sol, värme, vatten och näring för att trivas. De behöver också pollineras, antingen av insekter eller av dig själv med en pensel eller bomullspinne.
  • Chili: En het växthusväxt som ger färgglada och smakrika frukter. Det finns många sorter att välja mellan, både milda och starka, stora och små. Chili behöver mycket sol, värme, vatten och näring för att trivas. De behöver också pollineras, antingen av insekter eller av dig själv med en pensel eller bomullspinne.
  • Paprika: En söt växthusväxt som ger saftiga och vitaminrika frukter. Det finns många sorter att välja mellan, både gröna och röda, stora och små. Paprika behöver mycket sol, värme, vatten och näring för att trivas. De behöver också pollineras, antingen av insekter eller av dig själv med en pensel eller bomullspinne.
  • Sallad: En fräsch växthusväxt som ger spröda och nyttiga blad. Det finns många sorter att välja mellan, både huvud- och bladsallad, gröna och röda. Sallad behöver inte så mycket sol eller värme som andra växthusväxter, men den behöver mycket vatten och näring för att trivas. Sallad kan skördas flera gånger genom att man klipper av bladen efter hand.
  • Örter: En aromatisk växthusväxt som ger smakfulla kryddor till maten. Det finns många sorter att välja mellan, till exempel basilika, timjan, oregano, persilja och mynta. Örter behöver inte så mycket sol eller värme som andra växthusväxter, men de behöver mycket vatten och näring för att trivas. Örter kan skördas flera gånger genom att man klipper av bladen efter hand.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!