Ta reda på hur och när ditt fruktträd bör beskäras.
Ta reda på hur och när ditt fruktträd bör beskäras. - Foto: JONAS EKSTROMER / TT NYHETSBYRÅN

När och hur beskär man fruktträd?

Att beskära fruktträd är inte så svårt som det kan verka. Lär dig hur du kan ge dina träd bättre förutsättningar att växa och bära frukt.


I den här artikeln får du lära dig när och hur du ska beskära olika sorters fruktträd, samt vilka misstag du bör undvika.

Varför ska man beskära fruktträd?

Beskärning av fruktträd har flera fördelar. För det första hjälper det till att hålla träden friska och fria från sjukdomar och skadedjur. Genom att ta bort döda, skadade och sjuka grenar minskar du risken för att svampar och insekter angriper trädet. För det andra bidrar beskärning till att forma trädet och skapa en bra balans mellan grenar och frukt. Ett välbeskuret träd får mer ljus och luft, vilket gynnar blomning och fruktsättning. Dessutom blir trädet mer stabilt och tål bättre snö och vind. För det tredje förlänger beskärning trädets livslängd och produktivitet. Genom att gallra bland de äldre grenarna stimulerar du tillväxten av nya, friska grenar som ger mer och bättre frukt.

När ska man beskära fruktträd?

Den bästa tiden att beskära fruktträd beror på vilken sort det är. Generellt kan man säga att äpple- och päronträd beskärs med fördel under vårvintern (när den värsta kylan är över men innan saven börjar stiga) eller under sensommaren (juli-september). Då läker snitten snabbare och du slipper en massa nya vattenskott (de skott som växer rakt upp från en kraftigare gren). Plommon- och körsbärsträd kan också beskäras lite grand så här års, men den allra bästa tiden är juli. Beskär aldrig dessa träd lika hårt som ett äppelträd och var extra noga att inte lämna stumpar. Nyplanterade äppleträd bör få en uppbyggnadsbeskärning för att lägga grunden till en stark och vacker trädkrona. Det ger också skjuts åt tillväxten.

Hur ska man beskära fruktträd?

För att beskära fruktträd behöver du några viktiga redskap: en såg avsedd för beskärning, en sekatör, en stadig stege samt rejäla skor och handskar. Redskapen ska vara vassa för att göra rena snitt som inte skadar trädet. Följ sedan dessa steg:

  1. Skär först bort skadade och döda grenar.
  2. Se till att alla grenar får tillräckligt med ljus och luft. Ta bort grenar som korsar eller gnager mot varandra, eller som växer parallellt nära varandra.
  3. Gallra bland vattenskott. Ta bort ungefär en tredjedel av dessa varje år.
  4. Trädet ska kännas balanserat. Ta bort någon gren om det behövs.
  5. Lämna aldrig stumpar eller små stubbar, så kallade rockhängare, när du klipper utan skär av grenen strax utanför grenkragen (den upphöjda delen där grenen möter stammen eller en annan gren).
  6. Backa flera gånger under beskärningen för att studera trädet och för att avgöra vad som blir ditt nästa steg i arbetet.
  7. När du är klar ska trädet ha både gamla grenar, grenar som har några år på nacken samt ett- och tvååriga skott. Det ska vara luftigt med grenar jämt fördelade kring stammen.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!