Det kan vara klurigt att välja vilka växter och buskar man ska plantera i trädgården.
Det kan vara klurigt att välja vilka växter och buskar man ska plantera i trädgården. - Foto: Henrik Holmberg / TT / Fotograferna Holmberg

Så väljer du rätt träd och buskar för trädgården

Så skapar du en lummig och blommande oas med växter som passar just din trädgård.


Träd och buskar är viktiga element i en trädgård. De ger karaktär, skugga, vindskydd, insynsskydd och färg året om. Men hur väljer man rätt träd och buskar för sin trädgård? Här får du några tips och råd om vad du ska tänka på när du planterar träd och buskar i din trädgård.

Anpassa efter storlek och läge 

En viktig del är att välja träd och buskar som inte växer sig för stora utan blir lagom höga och breda för sin tänkta växtplats. Friväxande buskar får behålla sin naturliga form. Här är det inte blommor som är i fokus utan kombinationen av olika bladfärger och former. Om du vill ha en mer formell stil kan du välja formklippta buskar som tuja, idegran, berberis eller klotlönn. Tänk också på att välja växter som passar till jordmånen, solförhållandena och klimatzonen i din trädgård.

Välj träd och buskar med olika blomningstid 

För att få en lång blomningssäsong i din trädgård kan du välja träd och buskar som blommar vid olika tidpunkter. På våren kan du njuta av tidigt blommande träd som magnolia, prydnadsapel, klotkörsbär eller japansk rönn. På sommaren kan du satsa på hortensia, syrenbuddleja, ginnalalönn eller hängsälg. På hösten kan du förlänga blomningen med vipphortensia, benved eller syren.

Skapa variation med olika former och färger 

Träd och buskar kan också bidra till att skapa variation och kontrast i din trädgård med sina olika former och färger.Du kan till exempel kombinera runda klotformade träd med smala pelarformade eller hängande träd. Du kan också leka med olika färger på bladverket, från grönt till gult, silver eller brokigt. För att framhäva färgerna kan du placera dem mot en mörk bakgrund eller i närheten av vatten eller sten.

Sköt om dina träd och buskar 

För att dina träd och buskar ska må bra och se vackra ut behöver du sköta om dem regelbundet. Det innebär att du ska vattna dem vid behov, framför allt när de är nyplanterade eller under torra perioder. Du ska också gödsla dem på våren med ett anpassat gödselmedel för att ge dem näring. Vissa träd och buskar behöver också beskäras för att hålla formen, stimulera blomningen eller ta bort döda eller skadade grenar. Beskärningen bör göras vid rätt tidpunkt beroende på växtens art.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!