Plantera bärbuskar i din trädgård och njut av skörden.
Plantera bärbuskar i din trädgård och njut av skörden. - Foto: Audun Braastad

Så väljer du rätt bärbuskar för trädgården

Bärbuskar är inte bara trevliga för att de ger frukt. De bidrar också till den biologiska mångfalden och är perfekta för pollinerare.


Vill du njuta av färska och goda bär i din egen trädgård? Det är både enkelt och roligt att odla bärbuskar som ger riklig skörd och vacker färg. Här får du tips på fem sorter som trivs i soliga lägen och hur du sköter dem.

Jordgubbar – en midsommardröm

Jordgubbar är ett måste på midsommarbordet, men de smakar lika gott hela sommaren. Om du vill ha jordgubbar under lång tid kan du odla flera olika sorter som mognar vid olika tillfällen – tidiga, mellantidiga och sena. Jordgubbar trivs bäst i soliga och varma lägen med näringsrik och väldränerad jord. Plantera dem i ett eget jordgubbsland, i en pallkrage eller i en stor kruka. Vattna regelbundet och täck gärna marken med halm eller fiberduk för att skydda bären från smuts och sniglar.

Smultron – ett sött sommarminne

Smultron är ett annat härligt sommarbär som är lätt att odla i trädgården. De kräver inte mycket skötsel och sprider sig villigt med utlöpare. Du kan plantera smultron i rabatten som marktäckare, i kanten av gången eller i en ampel. Smultron gillar soliga lägen med fuktig och mullrik jord. Plocka bären ofta så får du fler nya blommor och bär.

Vinbär – saftiga och syrliga

Vinbär är en klassisk bärbuske som passar bra i både stora och små trädgårdar. Det finns både röda, vita och svarta vinbär som har olika smak och mognadstid. Vinbär är lätta att odla och ger mycket bär som kan användas till saft, sylt, gelé, paj och annat gott. Vinbär trivs i soliga lägen med näringsrik och fuktighetshållande jord. Beskär busken på våren eller hösten för att främja tillväxten och skörden.

Hallon – en söt favorit

Hallon är en favorit bland både stora och små. De är tacksamma att odla i trädgården eftersom de ger mycket bär med liten insats. Det finns två typer av hallon: sommarhallon och hösthallon. Sommarhallon ger bär på fjolårsrankorna i juli-augusti, medan hösthallon ger bär på årets rankor från augusti till oktober. Hallon vill ha soliga lägen med lucker och väldränerad jord. Plantera dem i rader eller spaljéer med cirka en meter mellanrum. Klipp ner rankorna efter skörden.

Blåbär – nyttiga vitaminbomber

Blåbär är inte bara goda utan också nyttiga. De innehåller mycket antioxidanter, vitaminer och mineraler som är bra för hälsan. Du kan odla både vanliga blåbär som växer vilt i skogen och amerikanska blåbär som har större och sötare bär. Blåbär vill ha soliga lägen med sur och humusrik jord. Plantera flera olika sorter nära varandra för att få bättre pollinering och skörd.

Bar
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!