Odla dina egna vackra snittblommor med vår guide.
Odla dina egna vackra snittblommor med vår guide. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

Så odlar du snittblommor – en guide

Många drömmer om att kunna skapa vackra buketter med blommor från sin egen trädgård. Här får du reda på hur du själv kan göra det.


Att odla sina egna snittblommor är både roligt och ett mer prisvärt sätt än att gå till blomsteraffären. Du kan njuta av färg och doft i trädgården, och samtidigt plocka vackra buketter till ditt hem eller att ge bort som gåva. Dessutom är det bra för miljön att odla obesprutade blommor i säsong.

Men vilka blommor ska man välja, och hur ska man ta hand om dem? Här får du en enkel guide till hur du kan lyckas med dina egna snittblommor.

Välj rätt blommor för snitt

Det finns många olika blommor som passar bra som snittblommor, både sommarblommor och perenner. Det viktigaste är att de har långa och stabila stjälkar, och att de håller länge i vas. Blanda gärna olika färger och former för att få variation i dina buketter, såsom blommor med långa spiror, de fluffigt småblommiga, och stora bollformade sorter.

Här är några exempel på bra snittblommor som du kan odla själv:

  • Zinnia: En färgstark sommarblomma som finns i mängder av färger och former. Förodlas inomhus eller sås ute när jorden blivit varm.
  • Brudslöja: En skirt blommande perenn som bildar fluffiga skyar i vitt eller rosa och ger bra utfyllnad i buketter. Går även bra att torka.
  • Dahlia: En sommarblommande knölväxt med enorm färg- och formrikedom. De stora blommorna behöver ges stöd för att inte knäckas av sin tyngd. Kan övervintra om man plockar upp knölarna innan frosten kommer och förvarar dem i torv.
  • Luktärt: En väldoftande svensk sommarfavorit som blommar länge, vilket ger ett färgsprakande och givet inslag i vilken rabatt som helst.
  • Lilja: En perenn med ståtliga blommor i olika färger och former. Välj sorter som inte doftar för starkt om du är känslig.
  • Krysantemum: En höstblommande perenn eller krukväxt som har många givna användningsområden. Finns i många olika färger och former.
  • Tulpan: En vårlig lökväxt som lyser upp med vackra färger och gröna friska blad. Finns i många olika sorter och nyanser.
  • Nejlika: En gammal klassiker som har blivit trendigare än den någonsin har varit, både som trädgårdsväxt och snittblomma. Den har ett brett färgspektrum och en kryddig doft.

Odla snittblommorna på rätt sätt

För att få fina snittblommor behöver du ge dem goda förutsättningar att växa och blomma. Här är några tips på vad du ska tänka på när du odlar snittblommor:

  • Välj en solig plats i trädgården där jorden är lucker, näringsrik och väldränerad. Du kan också odla snittblommor i krukor eller pallkragar om du har begränsat med utrymme.
  • Förbered jorden genom att gräva upp den ordentligt, ta bort ogräs och stenar, och blanda in kompost eller gödsel. Jorden ska vara fuktig men inte blöt när du planterar eller sår.
  • Följ anvisningarna på fröpåsarna eller plantetiketterna när det gäller sådjup, avstånd, planteringstid och skötsel. Vissa blommor kan förodlas inomhus för att få en tidigare start på säsongen, medan andra kan sås direkt på friland när jorden är varm nog.
  • Vattna regelbundet men inte för mycket, särskilt under torra perioder. Undvik att vattna på bladen eller blommorna för att minska risken för sjukdomar.
  • Ge näring till dina snittblommor genom att gödsla med ett flytande gödselmedel varannan vecka under växtsäsongen. Välj ett gödsel som passar för blommande växter.
  • Toppa dina snittblommor om de förgrenar sig naturligt, det vill säga om de bildar nya skott från stjälken. Det gör du genom att klippa av toppen ovanför det andra eller tredje bladparet nerifrån när plantan är cirka 20 cm hög. Detta stimulerar tillväxten av fler blomstjälkar.
  • Plocka bort vissna blommor kontinuerligt för att förlänga blomningstiden. Det hindrar också frösättning som kan ta energi från plantan.

Skörda snittblommorna på rätt sätt

För att få dina snittblommor att hålla sig fräscha så länge som möjligt behöver du skörda dem på rätt sätt. Här är några tips på vad du ska tänka på när du plockar dina buketter:

  • Bästa tidpunkt att skörda blommor är på morgonen, när stjälkarna är spänstiga. Använd en vass kniv eller sekatör. Lägg snittet ovanför ett bladfäste.
  • Använd kallt vatten i vasen (med undantag för rosor). Och blanda gärna i en skvätt ättiksprit och lite socker i vattnet för att förlänga hållbarheten.
  • Ta bort alla blad som hamnar under vattenytan i vasen. De kan annars ruttna och försämra vattenkvaliteten.
  • Snitta om stjälkarna med några centimeter varannan dag. Det gör det lättare för dem att ta upp vatten.
  • Byt vatten ofta i vasen, helst varje dag. Då undviker du dålig lukt och bakterietillväxt.
  • Placera vasen på en ljus plats men inte i direkt solljus eller drag. Undvik också platser där det är varmt eller torrt, till exempel nära element eller frukt.

Att odla egna snittblommor är ett roligt och miljövänligt sätt att skapa vackra buketter till ditt hem eller till någon du tycker om. Du kan välja bland många olika sorter av både sommarblommor och perenner, och kombinera dem efter din egen smak. Genom att följa våra råd om hur du odlar, skördar och tar hand om dina snittblommor kan du få dem att hålla sig fräscha längre i vas. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!