Det kan vara svårt att veta när dina grönsaker ska sås.
Det kan vara svårt att veta när dina grönsaker ska sås. - Foto: Nyheter24

När ska man så olika grönsaker? En guide

Att odla sina egna grönsaker är både roligt och nyttigt. Men när är egentligen bästa tiden att så dem? Det får du veta här.


Vilken tid du ska så dina grönsaker beror förstås på vilken typ av grönsak du vill odla och vilka förhållanden du har i din trädgård eller på din balkong. I den här artikeln kommer några tips och råd om när du ska så olika grönsaker, och hur du kan förlänga odlingssäsongen med hjälp av olika metoder.

Grönsaker som sås tidigt på våren

Tidig vår är en bra tid att börja så vissa grönsaker som tål kyla och frost, till exempel ärtor, spenat, lök, sallad, rädisor och morötter. Dessa grönsaker gror snabbt och kan skördas tidigt på säsongen. För att så dessa grönsaker behöver du se till att jorden är tillräckligt varm, minst fem grader, och att det inte finns någon tjäle kvar i marken. Du kan också så fröerna inomhus och sedan plantera ut dem när det är varmare ute. Ett annat tips är att täcka plantorna med en tunn plastfilm som skyddar dem från kalla nätter.

Grönsaker som sås senare på våren

Senare på våren, när risken för frost är över, kan du så fler grönsaker som behöver mer värme och ljus för att växa, till exempel tomater, gurka, squash, paprika och chili. Dessa grönsaker kan du antingen förkultivera inomhus eller köpa färdiga plantor som du planterar ut i landet eller i krukor. Du kan också använda växthus eller växttunnlar för att skapa ett varmare mikroklimat för dina grönsaker.

Starta en grönsaksodling – för nybörjare

Grönsaker som sås på sommaren

På sommaren kan du fortsätta att så snabbväxande grönsaker som sallat, ruccola, rädisor, sockerärtor och dill i omgångar. Då kan du skörda unga och späda grönsaker hela sommaren. Du kan också så andra grönsaker än de du sådde på våren och precis tagit upp från landet. På sommaren är det viktigt att vattna regelbundet eftersom jorden kan bli torr av solen.

Grönsaker som sås på hösten

Hösten är inte slutet på odlingssäsongen. Tvärtom kan du så flera grönsaker på nytt som kan växa under hösten och vintern. Exempel på sådana grönsaker är olika sorters sallat, rädisor, asiatiska bladgrönsaker, pak choi och mikroblad. Dessa grönsaker gillar svalare temperaturer och kortare dagar. Du kan också så spenat, vintersallat och andra bladväxter i oktober-november som kommer upp snabbt och kan skördas på våren.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!